Vårdjätten Kry intar Luleå – Löftet: "Snabbare vård"

Hermelinen lierar sig med privata vårdjätten Kry som därmed gör sin första satsning norr om Stockholm.
Det blir ett nytt kapitel för Luleåföretaget.
– Framtidens vård håller på att stöpas om, säger Per-Erik Mattsson, verkställande direktör på Hermelinen.

Per-Erik Mattsson tror att sammanslagningen med Kry kan ge fler arbetstillfällen över tid.

Per-Erik Mattsson tror att sammanslagningen med Kry kan ge fler arbetstillfällen över tid.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2025-03-27 05:00

Nyheten i korthet

  • Vårdjätten Kry gör sin första satsning norr om Stockholm genom att gå samman med Hermelinen, ett Luleåbaserat företag. Sammanslagningen kommer att ske från och med 1 maj.
  • Hermelinen, som har 140 anställda, kommer att fortsätta driva sin verksamhet som vanligt, men med tillgång till Krys digitala verktyg. Detta förväntas leda till snabbare vård och lättare tillgänglighet för patienterna.
  • Krys Sverigechef, Ameli Norling, menar att Norrbotten är en dynamisk region som passar väl för deras digitala arbetsmetoder, vilket är särskilt fördelaktigt i ett område med långa avstånd.

Han tar emot på den nybyggda vårdcentralen i Sävast. På träfasaden finns en skylt där det står "Hermelinen", det kommer det fortsätta göra även framöver.

När vårdcentralen öppnade i oktober 2023 blev det den 30:e hälsocentralen i Norrbotten, och den första i Boden, som drivs av en privat aktör. Den drivs genom ett avtal med Region Norrbotten vilket innebär att regionen följer upp kvalitén, till exempel patientnöjdhet och tillgänglighet.

När en patient använder sig av deras hälsocentral får Hermelinen en peng av regionen för att täcka kostnaderna.

Förra veckan kom nyheten att Hermelinen blir en del av Kry från och med 1 maj.

undefined
Hermelinen finns i Luleå, Sävast och Kiruna och har bland annat hälsocentraler, specialistvård och företagshälsa.

Enligt Per-Erik Mattsson har det att göra med att Hermelinen, en vårdkoncern med 140 anställda och som grundades i Luleå 1991, vill vara en viktig samhällsaktör och förändra sjukvården till något som "våra barn kan vara stolta över".

Ett mål de satte upp 2016.

– När vi träffade Kry tyckte vi att vi delar samma vision vad vi vill göra. Vi har en stor verksamhet, det är en av anledningarna till att vi började fundera över ägandet framöver. Det är inte så bara att rodda när det blir så stort, säger han.

Är det en trygghet att ha Kry med sig?

– Ja, extrem trygghet. Och spännande. Det är ett helt nytt kapitel.

undefined
Per-Erik Mattsson är koncern-vd för Hermelinen och har arbetat inom företaget sedan 1994. I grunden är han fysioterapeut.

Hermelinen ligger långt fram när det gäller digitala lösningar inom vården, enligt Mattsson.

Och med Kry ska den biten vässas.

– Ja, det kommer helt förändras. Vi är duktiga i dag, vi har ett högt flöde digitalt och bra bedömningar och många tror att vi bara går åt det hållet, men det möjliggör ju att man skapar utrymme för dem som verkligen behöver komma fram i telefon eller träffa en doktor.

Vilken blir den tydligaste skillnaden för Luleåborna, med Kry?

– I det korta perspektivet är det ingen stor skillnad. Men ganska snabbt kommer vi att få tillgång till bättre digitala verktyg, som gör att de som jobbar kan ta fler patienter. Det blir bättre tillgänglighet. Men också hjälpa dem som inte behöver komma till vårdcentralen, på ett bättre sätt, säger Per-Erik Mattsson.

Hur då?

– Med Kry:s digitala verktyg. Det kommer verkligen komma Luleåborna tillgodo. Snabbare vård, lättare tillgängligt och vi kan erbjuda mer vård eftersom vi får mindre administrativ börda.

Att Kry intar Luleå tror han kommer märkas.

– Absolut. Framtidens vård håller på att stöpas om. Jag tycker det är spännande att ett företag som satsar på digitala verktyg vill investera i den här delen av landet. Det är inte bara teknik, stål, skog och el, utan att faktiskt satsa på människor.

Tror du det kommer påverka vården?

– Över tid tror jag det. Jag tror att man kan visa på goda exempel, göra saker annorlunda. För vi har stora utmaningar som avstånd och att hitta kompetens, säger Per-Erik Mattsson.

undefined
Ameli Norling är Sverigechef på Kry.

Enligt Kry:s Sverigechef Ameli Norling, som var på besök i länet förra veckan, är det främst två anledningar som gör att de väljer Luleå och Norrbotten.

– Det ena är att Norrbotten är en dynamisk region där det händer mycket, i en verkligen expansiv fas. Det andra är att arbetssättet, att jobba digitalt när det passar och fysiskt när det behövs, passar extra bra i ett område med långa avstånd, säger hon.

Var det ett stort beslut?

– Absolut inte. Vårt mål är att finnas i hela Sverige. Vi har letat efter rätt tillfälle, att kunna komma till Norrbotten. Hermelinen har precis det vi sökte. Rätt medarbetare, attityd och kultur. Vi ser att det finns en bra grund, där vi båda kan lära av varandra. 

Vad blir skillnaden för patienterna?

– Mycket kommer vara sig likt i början, som att ha en hög tillgänglighet. Från Kry:s håll, som vi kan bidra med, är att stärka de digitala arbetssätten så att vi kan hjälpa ännu fler patienter. Hermelinen är långt framme i digitaliseringsfrågor, men det blir en acceleration av det arbetet.

Hur viktigt är det att vården utvecklas inom det digitala, framöver?

– Jag skulle säga att det är avgörande, för att vi ska kunna erbjuda vård överhuvudtaget. Det är ett sätt att möta det ökade vårdbehovet, samtidigt som vi har mindre resurser i samhället. Att vara tillgänglig är en av vårdens största utmaningar, säger Ameli Norling.

Fakta / Kry

I Sverige bedriver Kry primärvård, specialistvård och digital vård. De har totalt 66 fysiska kliniker, mottagningar och hälsocentraler i 16 regioner i Sverige.

29 av enheterna är vårdcentraler.

Kry bedriver även vård inom psykisk ohälsa och hud.

Bolaget grundades 2016och finns förutom i Sverige även i Norge, Storbritannien och Frankrike.

Källa: Hermelinen / Kry

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!