Världsbra böcker

En Atlas som hjälper dig att resa till öde öar i fantasin. En skildring av en indisk kvinna som smiter från plikterna. En persisk flicka som är expert på att väva sidenmattor. På stadsbiblioteket i Luleå firades världsbokdagen med kaffe, vetelängd och tips på böcker från andra länder.

Boktips. Agneta Krohn Strömshed, Mjölkuddens barn- och ungdomsbibliotek, Annika Andersson, Jan Olofsson och Helén Lagerqvist, Luleå stadsbibliotek tipsar om böcker på världsboksdagen.

Boktips. Agneta Krohn Strömshed, Mjölkuddens barn- och ungdomsbibliotek, Annika Andersson, Jan Olofsson och Helén Lagerqvist, Luleå stadsbibliotek tipsar om böcker på världsboksdagen.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2014-04-23 17:24

LULEÅ

– Jag tyckte det passade med en utblick utanför vårt eget språkområde en sådan här dag, säger Janne Olofsson, bibliotekarie, som själv levererade flera boktips.

Den 23 april är sedan 1995 utsedd till Unescos världsbokdag- och upphovsrättsdag – något som flera bibliotek i länet tog fasta på. Syftet är att hylla böcker, författare och att sprida glädje kring litteratur och läsning. Men också att uppmärksamma att 123 miljoner ungdomar i världen fortfarande är analfabeter.

Traditionen med en speciell dag för boken är egentligen ännu äldre, berättar Janne Olofsson.

– I Spanien har man firat bokens – och rosens dag – i över 100 år. Man gav en bok till någon av det motsatta könet och hade man tur och fick en ros tillbaka betydde det att det kunde bli någonting.

Därför delade biblitotekspersonalen även ut rosor till dem som kom och lyssnade på boktipsen.

Ett 50-tal personer deltog i bokkaféet på biblioteket, däribland Marie Isaksson.

– Jag har smitit tidigare från jobbet. Det är kul att de har en världsbokdag – det skulle de ha flera gånger per år. Jag älskar att läsa, säger hon.

Älskar att läsa – och att skriva – gör även Sofia Svensson.

– I perioder läser jag två, tre böcker i veckan, berättar hon.

Hon sög åt sig alla boktips hon fick.

– Det är jättebra att bli inspirerad och få höra om böcker man kanske inte kände till.

På kvällen fortsatte firandet med ett besök av författaren Andrea Lundgren från Boden som berättade om sin lovordade bok Glupahungern.

Ditt bästa boktips?

Göran Lidén, 77, pensionär, Luleå: Bästa boken genom alla år är "Gökboet" av Ken Kesey. Den är rolig och så får man insikt i hur det var att vara inlagd på sinnessjukhus på den tiden. Sedan har vi ju allt det som Leif GW Persson producerat. De tillhör också mina favoriter.

Alexander Joseph, 26, student, Luleå: Jag hinner nästan bara läsa studentlitteratur. Men jag kan rekommendera en bok som heter "En storm kom från paradiset" av Johannes Anyuru. Den handlar om en före detta flygofficer från Uganda som blir tillfångatagen under Idi Amins tid och är baserad på en verklig historia. Jag köpte den som pocket i all hast när jag skulle flyga till USA och så visade det sig att det var en bra och fängslande bok.

Kristof Remes, 24, florist, Luleå: Jag föredrar klassiker. Flera av Jules Vernes böcker tycker jag är bra, till exempel "Resan till jordens medelpunkt". Det är fascinerande när man tänker på att han skriver om sådant som inte är upptäckt förrän flera år efter hans död. Ibland är det mer som läroböcker än som skönlitteratur.

Frida Wallström, 8, Luleå: "Glasbarnen" och "Silverpojken". Det är två böcker i samma serie av Kristina Ohlsson. De är spännande. Man vill inte sluta läsa.

Bibliotekspersonalens tips

Janne Olofsson: "Zoli" av ColumMacCann. Om en romsk kvinnlig poets innehållsrika och dramatiska liv, först på flykt, sedan som hyllad författare.

Agneta Krohn Strömshed: "Kvinnor på ett tåg" av Anita Nair. En indisk, ogift 45-årig kvinna har alltid gjort det som förväntats av henne och skött om sina föräldrar. Så en dag bestämmer hon sig för att göra en tågresa. I sovkupén möter hon flera andra kvinnor och tar del av deras berättelser.

Annika Andersson: "Atlas över avlägsna öar: femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka" av Judith Schalansky. Författaren växte upp bakom muren i Östtyskland, där befolkningen inte fick resa någonstans. Istället reste hon i fantasin.

Helén Lagerqvist: "Flickan som vävde sidenmattor" av Anita Amirrezvani. Egentligen får flickor inte jobba i Persien på 1600-talet, men flickan har en osedvanlig talang för att väva sidenmattor och arbetar åt sin farbror. En äldre man vill gifta sig med henne, men bara i tre månader – ett sätt att kringgå att man inte får ha tillfälliga sexuella förbindelser. Hon känner sig nödgad att säga ja, eftersom han är en kund till farbrodern. Men det visar sig efter ett tag att hon kanske inte är den fogliga flicka som mannen har tänkt sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om