Trots värmen som dragit in över större delar av länet, så handlar det inte om något värmerekord än.
Temperaturen för februari brukar ligga på -11 grader, visar mätningarna som F 21 gjort genom år. Hittills har den enbart skiftat några grader.
– Det är vanligtvis varmare i söder och kallare ju längre norrut man kommer. Men just nu är det milt i hela Sverige, förklarar försvarsmeteorologen Magnus Lindholm och fortsätter:
– För att få kyla hade man önskat högtrycksbetonat väder än vad det är nu.
Enligt prognoserna från F 21 kommer den milda vintern att fortsätta fram till helgen åtminstone. Därefter kommer temperaturen att ligga kring nollan eller strax under.
Vatten på isen
Men lågtrycket som svept in har påverkat länet ändå. I Piteå, Älvsbyn och Boden steg temperaturen ända upp till åtta plusgrader under måndagen. I Luleå till uppgick den till sex plusgrader och då valde Luleå kommun stänga av isbanan i centrala Luleå.
– Det är så mycket vatten på isen att man inte tar sig ner just nu, berättar Roger Wikström som ansvarar för banorna i kommunen.
– Vi får hoppas att det fryser på till i helgen.
Men det är inte problem med tjockleken på isen, förtydligar Roger Wikström.
– Den håller utan problem, men det är som sagt vatten på den, precis som det är på ishockeyplanerna också.
Många som planerade att gå längs isbanan under lunchtid i går fick tvärt vända om. Två av dem var Ulla Olsson och Saga Pikkarainen.
– Vi hade tänkt gå runt hela, men det var fullt med vatten, säger Ulla Olsson.
Istället fick hon och Saga Pikkarainen helt enkelt fika på en bänk intill isbanan med hundarna My och Älva.
– Det var lite tråkigt, berättar Saga Pikkarainen som besökt Luleå under sitt sportlov med förhoppningen "att uppleva en riktig vinter".
Minusgrader kan rädda igelkott
Flera attraktioner av is drabbades också av värmen i går. Till exempel beslutade kommunen att stänga av isskulpturen i stadsparken i Luleå vid lunchtid.
– Vi tänkte att vi skulle plasta in djuret som vanligt, men vi valde att stänga av den istället. Den är inte säker längre,säger parkmästaren Anna-Marita Johansson och beskriver sprickorna som bildats i rutschkanan.
– Vi får titta om vi kan göra något åt sprickorna i helgen när det blir minusgrader.