Värmen förstörde björnkött

De nya jaktbestämmelserna gjorde att kött från minst tre av de björnar som fälldes i årets björnjakt i Norrbotten, fick kasseras som otjänligt som människoföda.

LULEÅ2006-11-30 18:25
Enligt de nya reglerna, med bakgrund i EU:s livsmedelslagstiftning, får inte björnarna flås förrän de har kommit till ett godkänt slakteri. Men det i sin tur innebar att björnkropparna inte kyldes av tillräckligt snabbt och köttet surnade. Björnpäls och björnens kroppsfett utgör en effektiv isolering mot nedkylning.<BR>Det säger länsstyrelsen i ett pressmeddelande om årets björnjakt, en jakt som ledde till att 25 av 33 tillåtna björnar stöp för jägarnas kulor. Dessutom skadesköts en björn som inte kunde återfinnas.<BR>Meningen var att sex av dessa björnar skulle fällas i kustkommunerna, men där sköts bara en björn. Förra året, när tilldelningen också var sex björnar vid kusten, sköts fem.<BR>? Man är mer ovan att jaga björn vid kusten än i inlandet, säger Ronny Edin som är tillförordnad chef för naturvårdsenheten.<BR>? Det är därför bra att vi även i fortsättningen kan få en separat kvot vid kusten så att jägarna där kan jaga björn oberoende av om inlandskvoten snabbt fylls.<BR>Det varma vädret hade också sin del i att kvoterna inte fylldes. Det var svårt att jaga i augusti och början av september.<BR>? Antalet björnar som fälldes ökade också snabbt i inlandet i slutet av jaktperioden, säger Lena Bondestad som är handläggare vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.<BR>Antalet björnar som får fällas i länet under 2007 års björnjakt avgörs av Naturvårdsverket i juni 2007.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om