Varnar för långa önskelistor i utvecklingprogrammet

Norrbotten står inför beslut om var satsningar för framtiden ska ske. Inte minst ska riktningen för EU:s målområde 2 tas ut.
Våga prioritera, uppmanar Kommunförbundets länsordförande Bo Johansson.
- Annars får vi inte de effekter vi vill ha.

LULEÅ2006-05-17 06:00
Han deltog igår i Norrbottenskonferensen, där politiker i Norrbotten skulle arbeta vidare med ett nytt regionalt utvecklingsprogram. Det kan vara format i höst och stå mall för vilka satsningar olika organ av samhället ska backa upp. Likaså fortplantas den prioriteringen till var pengarna i EU:s målområde 2 ska landa. En ny flerårig period med målområdespengar inträder nämligen snart.
Första EU-perioden, då Norrbotten ingick i målområde 6, spretade det en hel del. I elak beskrivning kan sägas att det blev det pengar till konsulter och kompetenshöjande åtgärder där resultatet var svårt att se.
Till den snart avslutade perioden med målområde 1 prioriterades hårdare. Projekten hade samtidigt blivit stora och tydliga. Norrbotten hade dessutom blivit inkört i arbetet.
Till perioden med Norrbotten i målområde 2 bör prioriteringen i varje fall inte bli yvigare än vad den nu är, resonerar Bo Johansson, Kommunförbundet Norrbotten.
- Vi behöver få det regionala utvecklingsprogrammet spetsigt och då måste vi våga välja bort en del saker. Den processen är inte alldeles enkel. Alla inser att det här behöver vi göra men när vi kommer till kritan finns åsikten att just det område där jag verkar naturligtvis är prioriterat, beskriver han saken.
Bo Johansson anser att den plattform som tidigare arbetats fram innehåller sådant han vill ha med och han uppfattar en tämligen bred enighet. Plattformen talar bland annat om att i regionen satsa på turismen, kunskapsbaserad industri, entreprenörsskap, attraktiva livsmiljöer, gränsöverskridande samarbete och informationsteknologi samt kommunikationer. I klartext handlar det om teknikområden som e-hälsa, Norrbotten som testplats, Norrbotniabanan samt gruva och skog.
Vid den paneldebatt som avslutade Norrbottenskonferensen lyftes välkända behov fram, som nöden av samverkan och att regionen bör satsa på att utveckla besöksnäringen, se till att Norrbotniabanan byggs och att särskilt ungdomar och kvinnor måste ges goda skäl att bo i Norrbotten. Den stora motorn är universitetet i Luleå.
Moderaten Lars Alriksson menade att pengar för Norrbotniabanan hellre bör gå till att öka kapaciteten av bäddar i besöksnäringen.
- Då får vi se vad det ger för sysselsättning.
Han konstaterade att Gällivare har det fina Dundret, som går knaggligt, medan ishotellet i Jukkasjärvi haft triumfer.
- Du kan alltså i stort sett bedriva besöksnäring på ett kalhygge bara du har rätt affärsidé, löd hans slutsats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om