När bränt kalk kommer i kontakt med människokroppen suger det åt sig vatten, omvandlas till släckt kalk som i sin tur bildar det ett lutliknande ämne som heter kalciumhydroxid.
- Ämnet är frätande och orsakar skador både på huden och textil. Har de haft bra skyddskläder borde det ha minimerat skadorna på huden, säger Margareta Östman, kemist på Kemikalieinspektionen.
På rätt sätt
Men trots att ämnet uppstår när kalk reagerar med vatten har borttagandet gått till på rätt sätt.
- Jag tror det är det enda sättet man kan göra är att spä ut den. När kalciumhydroxiden blandas ut med tillräckligt mycket luft blir den ofarlig.
När olyckan väl var framme blev omständigheterna enligt henne värsta tänkbara för personalen som drabbades.
- Dels verkar det som att de fått kalk på sig vilket kan orsaka svåra skador men när kalken reagerar med vattenångan blandas natriumhydroxiden ut med luften vilket innebär att de också får ner droppar av lutlösning i lungorna som kan ta stor skada.
Tiden avgörande
Hur stor skada avgörs av hur många andetag männen hann ta.
- Andas måste man ju och i det här fallet är tiden som de blev utsatta för ämnet avgörande, säger kemisten.
Hon beskriver olyckan som extrem med absolut värsta tänkbara omständigheter. Frätskador av kalk är annars någonting som hon kommer i kontakt med titt som tätt.
- Ofta handlar det om byggarbetare och privatpersoner som får kalkdam till exempel murbruk i ögonen och på huden. Därför ska man vara noga att följa anvisningarna på förpackningar.