Enligt undersökningen från Stockholms universitet är arbetslösheten bland nyanlända hög. En av förklaringarna är att arbetsmarknaden inte är tillräckligt flexibel - vi är för dåliga på att ta tillvara på kompetens. Problemet är särskilt tydligt i Norrbotten: Människor går arbetslösa, trots att det finns jobb.
- Vi måste bli bättre på att även fånga upp arbetskraft som inte har en formell kunskap, i stället för att stirra oss blinda på betyg och papper, säger Torsten Fors, integrationshandläggare på länsstyrelsen.
Han menar att en nyckelfråga är att samhället måste se mer till individen, och dess styrkor. Vi generaliserar gärna invandrare och marginaliserar dem som arbetskraft - något som Norrbotten inte har råd med om länet ska fortsätta att utvecklas. Språket anses ofta vara ett hinder, samtidigt som erfarenheter visar att det är lättare att lära sig svenska för den som kommer ut på arbetsmarknaden.
Sammantaget är tröskeln för att få ut människor i arbete hög i Sverige, men en del av lösningen kan vara att kommunerna och arbetsförmedlingen blir bättre på att samarbeta.
- Då blir det lättare att fånga upp individernas kunnande. De som kommer hit från andra länder har ju inte kommit för att leva på bidrag - de vet inte vad bidrag är när de anländer till Sverige, de är vana att försörja sig själva, säger Torsten Fors.