"Vi har allmän skolplikt"

Skolan måste alltid gå i första hand.Men...

Hoppas på samförstånd. Idrottsledare hoppas på att skolan och idrotten samverkar för att undvika problem vid ledigheter.

Hoppas på samförstånd. Idrottsledare hoppas på att skolan och idrotten samverkar för att undvika problem vid ledigheter.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Luleå2014-10-23 11:45

Idrottsledare på olika nivåer är ganska samstämmiga i sin uppfattning om och ifall skolelever ska beviljas ledighet för turneringar och andra idrottsevenemang.

– Grunden är att vi har allmän skolplikt i det här landet och skolan måste ta de beslut som skolan ska, säger Peter Mattsson som är idrottschef på Riksidrottsförbundet.

– Men vi inom idrottsrörelsen hoppas att skolan, som måste gå först, ser det mervärde som idrottande elever får och vi ser helst att de här besluten tas i dialog och samverkan.

Han deklarerar att han inte tidigare ställts inför frågan om elevernas ledighet.

– Men jag är inte dummare än att jag förstår att den dyker upp och jag är inte förvånad. Jag är själv förälder.

Riksidrottsförbundet har dock inga planer på att föra frågan upp på central nivå för en diskussion.

Birgit Öhlund på Sunderby SK tycker att Riksidrottsförbundet skulle kunna agera mer.

– Man borde kunna diskutera mer hur man anordnar turneringar exempelvis.

Eftersom Norrbottens län är så stort är problemen kanske som mest akuta här. Idrottande elever från Kiruna har fyra timmars bilresa till Luleå. De barn och ungdomar som tävlar på riksnivå måste kanske flyga till träningsläger och turneringar och även om flyget går fort, så måste man räkna med en eller två dagar som bara utnyttjas till resor.

Birgit Öhlund tycker att Sunderby SK haft en jättebra dialog med Viktoria Björklund, rektorn på Kråkbergsskolan, där man valt att sluta bevilja ledigheter slentrianmässigt.

– Vi vill gärna delta i dialogen och rektorn har verkligen ställt upp, säger Birgit Öhlund.

– Däremot tycker jag att skolan borde ha både möjligheter, resurser och tid att ta enskilda beslut. Det är klart att det är upplevs som orättvist att Gammelstads flickor får åka, medan våra inte får det.

Birgit Öhlund är, förutom att hon är aktiv i fotbollssektionen på Sunderby SK och verksamhetsutvecklare i klubben, också mamma till Miranda, en av de två elever som inte får ledigt för ungdoms-SM i innebandy.

Annemarie Johansson på Norrbottens idrottsförbund, berättar att det finns vissa idrottsarrangörer som tar hänsyn till att Norrbotten är ett stort län där långa resor som tar tid är nödvändiga.

– Vissa skidtävlingar har börjat senare för att åkarna ska kunna åka hemifrån på morgonen och slutat tidigare för att de ska hinna hem på kvällen.

Genomgående säger idrottsföreträdarna att det borde gå att komma överens.

– Det skulle vara synd om de här två världarna inte går att förena, säger Annemarie Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om