13 personer tog sig an utmaningen att cykla mellan december och april.
– Syftet med projektet var att inspirera fler, det tycker vi att vi har lyckats med. Vi pratar mer vintercykling nu, många hör av sig och undrar hur det går. Det handlar mycket om att skapa en kultur, att här i Luleå så vintercyklar vi. Det tar tid att skapa den kulturen, men jag tycker att vi är en bra bit på vägen, säger Helena Lindvall, projektledare på Luleå kommun för hållbart resande.
Vintertramparna satte som mål att tillsammans färdas lika långt till Marocko – det vill säga 5000 kilometer. Redan efter två månader hade de kommit halvvägs.
– De 13 tramparna gör det fantastiskt bra, de har jättefina resultat och bangar inte för snöfall och kyla. De har även haft en viktig roll i att se hur vintercyklingen kan bli bättre, att hitta var förbättringar behövs, om det till exempel är för trångt på någon passage. Vi får mycket konstruktiv feedback, säger Helena Lindvall.
I vinter har det även gjorts fler insatser för att främja vintercyklingen. Bland annat har det skapats utrymme för cyklar i Kulturens hus-parkeringen. Man har även dragit igång ett vintercyklingsprojekt i skolan tillsammans med LTU och barn- och utbildningsförvaltningen.
Ser ni någon ökning av vintercyklandet?– Vi gör mätningar på hösten och vintern där vi tar in data. Det handlar mer om att se trender, vart är vi på väg. Jag vågar ännu inte säga hur det ser ut nu, det vi gör nu kanske får full effekt först nästa vinter.
Vilka fördelar ser du med att vintercykla?– Det går snabbt, du kommer från dörr till dörr och slipper leta parkering. Du får vardagsmotion, det finns ekonomiska fördelar, och inte minst så är det miljövänligt, säger Helena Lindvall.