Läsförståelsen i landet dalar, på ett decennium har Sverige gått från att vara världsledande till världsmedioker. Litteraturutredningen som presenterades häromdagen är den första utredningen på 20 år.
Lisa Högberg, speciallärare i Luleå, välkomnar litteraturutredningen. Att alla ska äga en god skriv- och läsförmåga är hennes drivkraft i arbetet.
- Det är grunden för en demokrati. Äger man ett språk så är man en människa i samhället och kan göra sin röst hörd. Med en god skriv- och läskunskap har du redskap att göra val i ditt liv.
Det finns skillnader i flickors och pojkars läskunskaper, överlag är flickor duktigare på att läsa än pojkar. Att vara pojke och läsa böcker är inte så tufft.
- Det är lite så i kulturen som frodas bland pojkar, att man inte ska läsa.
Men visst finns det böcker som lockar pojkarna, Zlatans självbiografi är en sådan.
- Den har bidragit enormt till pojkars läsning, det finns massor av pojkar som läst den fast den egentligen är över deras kunskap.
Litteraturutredningen pekar på vikten av bemannade skolbibliotek, i en av landets kommuner har en skola ökat elevernas läskunskaper markant sedan ett bemannat bibliotek inrättats. Lisa Högberg håller med om skolbibliotekens betydelse.
- Det är jätteviktigt att det finns entusiastiska bibliotekarier som kan förmedla sin läsglöd till eleverna. Det ger dem hjälp i deras läsning.
Elliot Gransjö, Ludvig Olofsson och Alex Larsson går i årskurs åtta på Bergskolan i Luleå. De brättar att deras skolbibliotek i storlek av en städskrubb. Däremot så får klasserna besöka bostadsområdets barn- och ungdomsbibliotek som ligger vägg i vägg med skolbyggnaden.
- Jag läser inte böcker, jag har svårt för att gilla böcker. Jag läser bara när jag måste och då blir det nästan bara självbiografier, säger Ludvig Olofsson som just nu läser Börje Salmings biografi efter att ha läst Gunde Svans.