Lulebo invigde sitt senaste och tredje årgångshus på Hertsötoget förra hösten. Huset är ett ombyggt hyreshus och bygget pågick fortfarande när de nya hyresgästerna flyttade in.
Det är ett av de över 50 klagomål som pensionärerna har på sin hyresvärd. Sedan förra hösten har den "mötesgrupp" som hyresgästerna utsett haft möten med Lulebo för att få de fel och brister som förs fram åtgärdade.
I skrivelsen till Petersen listar hyresgästerna sina klagomål, 44 av dem är åtgärdade men det återstår en del. Hyresgästerna anser sig inte komma längre med Lulebo och vänder sig direkt till ägaren Luleå kommun.
Nya ägardirektiv
De vill att kommunen ger Lulebo nya ägardirektiv som ska stärka hyresgästernas makt och inflytande och i detalj reglera för Lulebo hur de ska agera för att få mer goodwill och nöjda hyresgäster. De kräver direktinflytande via ett enkät- och röstsystem via Lulebos hemsida på nätet.
- Jag måste säga att jag inte riktig förstår vad de menar. Men de vill möta mig och det kommer de att få, jag ska boka ett möte och träffa dem som representant för ägaren, säger Petersen.
Mer vill han inte säga förrän han träffat de hyresgäster som har de övrigas mandat att föra frågan till kommunledningen.
Finns fog för klagomål
På Lulebo är områdeschefen Katrina Wikström medveten om diskussionen med de boende i årgångshuset. Hon pekar på att mycket är åtgärdat.
- Det finns klagomål som det definitivt finns fog för, som förseningen. Men det har de fått ekonomisk ersättning för, säger Wikström.
Hon berättar att andra krav, som att det ska sättas upp staket runt huset, inte kan tillgodoses.
- Marken tillhör kommunen som menar att det är väldigt olämpligt, säger Katrina Wikström.
Lulebos vd Anders Sandberg är inne på samma linje.
Inget staket
- Vi kan inte gärda in byggnaden, då börjar vi närma oss USA. Sedan får man skilja på fel och standard. Fel ska åtgärdas, inget snack. Men är man missnöjd med den standard vi har så är detta vår produkt till den hyran. Vi kan diskutera en annan standard men då blir också hyran en annan, säger han.
Skrivelsen är undertecknad av sex personer och har en kontaktperson som Kuriren sökt utan framgång. Hyresgästerna skriver dock att de "medvetet undvikit att gå till media".
Årgångshuset invigdes i maj 2011 och har 32 lägenheter. För att få bo i årgångshus måste man ha fyllt 65 år.