Vill dela upp Vattenfall

Stycka Vattenfall och bilda ett Vattenfall Norrbotten, ägt av norrbottningar.
Det kravet tänker miljöpartiet driva i förhandlingar om regeringsmakten.
- Det nya bolaget kommer att skapa jobb i Norrbotten, säger språkröret Peter Eriksson.

LULEÅ2006-07-22 06:00
Han kastar alltså in den här frågan i ett läge när intensiteten i valrörelsen tilltar. Och motivet anges vara elpriserna, som han anser omotiverat höga. Därför bör pådrivaren Vattenfall
styckas upp och likväl förbli offentligt ägt.
- Vattenfall har alltför stark ställning på marknaden. De mindre bolagen har inte samma möjlighet att påverka marknaden som Vattenfall, som enbart genom att köra igenom mindre med vatten i kraftverken kan få upp priserna i hela Norden, säger Peter Eriksson.

Vinster för hela regionen
Vattenfall kan delas upp på så vis att ägandet, statligt blandat med regionalt, finns i bygder där produktionen skapas. Däremot bör kärnkraften ligga för sig.
Ett slags Vattenfall Norrbotten, ägt av staten, Norrbottenskommuner och landstinget i Norrbotten, föreslås ta hand om kraftanläggningar i länet, som vattenkraften i Luleälven. Bolaget bör agera genom hela kedjan och sälja elström till elkonsumenter. Det ger vinster, till fördel för regionen.
- Ja, men sedan ska sådana här bolag också investera och satsa på biokraft och vindkraft. Det ger jobb och Norrbotten blir mindre sårbart. Ta Skellefteå kraft. Tänk vilken betydelse för Skellefteå och Västerbotten det bolaget haft. Skellefteå kraft har skapat jobb. Nu satsar man på bioenergi och skapar hundra nya jobb i Storuman och satsar på etanolproduktion i regionen. Vattenfall gör ju knappt nånting, säger Peter Eriksson.
Att låta regioner med kraftproduktion få del av vinsterna har diskuterats i 30 år. Förslagen har inte vunnit gehör.

Varför skulle det bli av nu?
- Det här förslaget bygger på ett annat perspektiv. Vattenfall är för stort och bevisar det gång på gång, kommenterar Peter
Eriksson.

Fruktansvärt dyr
Miljöpartiet får brottas med frågan om vad övriga Sverige tycker, alla medborgare äger ju Vattenfall.
- En korrekt affär skulle bli fruktansvärt dyr, och dessutom driva upp elpriserna. Jag tror inte på en sådan här lösning. Ska vi klara av omställningen av kärnkraften, vilket Peter Eriksson vill, är det en förutsättning att staten är helägare av Vattenfall kommenterar Kent Ögren, landstingsråd och med bakgrund som styrelseledamot i Vattenfall.
Det återstår att se om höstens val slutar med en regeringsmakt där socialdemokrater och miljö­partister förhandlar i frågan. Kent Ögren tror att socialdemokraterna avfärdar den. Partiets länsordförande Kristina Zakrisson låter också tveksam.

Zakrisson litar Östros
- Det här påminner om det resonemang vattenkraftsorter har om att få tillbaka delar av vinsten. Jag tror personligen på att alla ska ha del i kraften. Däremot finns en poäng i att vi härifrån levererar mycket men när vi ska ha något tillbaka, som Norrbotniabanan, så blir det svårare.
Kristina Zakrisson litar på att statsrådet Tomas Östros förmår Vattenfall att hålla lägre elpriser och investera i energiproduktion i Sverige, i stället för i tysk brunkol.
- Regeringen ska styra mer kraftfullt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om