Vill förklara krig mot klotter

Luleå kommun planerar fullt krig mot klottret.
Tekniska nämnden vill ha åtta miljoner extra för att utplåna klottret från kommunens byggnader och anläggningar.

KLOTTERKRIG. Tekniska nämnden vill ha åtta miljoner kronor för att utplåna klottret.

KLOTTERKRIG. Tekniska nämnden vill ha åtta miljoner kronor för att utplåna klottret.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2013-03-06 06:00

Redan 2007 antog kommunen en handlingsplan mot klotter och olaglig graffiti. Tekniska förvaltningen har en miljon kronor per år för att sanera nedklottrade miljöer i Luleå.

Men förvaltningen anser inte att detta räcker utan begär nu en kraftig förstärkning av resurserna för att sanera klottret. Orsaken är att "klottret i samhäller ökar och utgör ett allt större problem", som man skriver till politikerna i tekniska nämnden.

Förvaltningen jämför klotterbekämpning med städning av offentliga miljöer, gator och torg och menar att även den måste pågå varje dag.

Och då räcker inte en miljon kronor per år så långt. I stället vill tekniska förvaltningen ha sex miljoner kronor för att med en stor saneringsoperation "nollställa" Luleå från allt klotter.

Klotter i alla gångtunnlar
Det handlar om gångtunnlar och broar (samtliga 110 är nedklottrade), busskurer, fastigheter, bullerplank, parkmöbler, skyltar, vägmärken, VA-anläggningar, elskåp, rastkurer och p-automater.

Sedan vill man ha en miljon kronor för att bygga upp en organisation samt köpa in nödvändig utrustning och fordon. Till det en extra miljon per år för att ha totalt två miljoner kronor per år till förfogande för den dagliga saneringen.

Efter det att kommunen "nollställts" från klotter är målsättningen att:

¤ I Centrum, Östermalm och alla stadsdelscentra (Örnäsets centrum, Mjölkuddens centrum etcetera) ska allt nytt klotter tas bort inom 24 timmar.

¤ I övriga delar av Luleå ska allt nytt klotter bort inom 48 timmar.

På torsdag landar planen på politikernas bord när den når tekniska nämndens arbetsutskott. Kuriren har sökt Lenita Ericsson, ordföranden i tekniska nämnden, men utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om