Vitbok försvårar svartjobb

Frisörernas och restaurangernas nya personalregister ska motverka svartjobb, tror Skatteverket.
- Det känns litet gammalt, säger frisören Arnold Eriksson, med frisersalong i Luleå.

LULEÅ2007-01-11 06:00
Han är inte emot systemet, som gäller arbetsgivaransvaret i skattehänseende, men tvivlar på att svarta affärer kan stoppas.
- Att en del inte slår in i kassan, det får vi leva med. Kan vi komma åt dem vore det däremot mycket värt. Klipper du för 150 kronor, inklusive moms och ska betala arbetsgivaravgifter, då vet du att det aldrig kan vara korrekt. Jag tycker inte det här med personalliggare är så tokigt men det känns som överkurs. Borde man inte hellre förenkla det, då får företagare och granskare mindre med jobb, säger Arnold Eriksson, delägare i Erikssons Frisersalong.
Han skulle vilja se ett system med rak beskattning, exempelvis x procent i skatt på dagskassan.

"Seriöst"
På restaurang Corsica i Luleå låg den ifyllda personalliggaren bakom bardisken.
- Jag tycker det här är bra. De seriösa blir kvar och det händer inte saker som smetar ner deras namn, säger Loghman Ghase­miou, ansvarig för driften.
Enligt Conny Svensson, Skatteverket och ledare för det här projektet, beräknas staten gå miste om 120 miljarder kronor i den svarta ekonomin i landet.
- Hos restauranger och frisörer tillsammans går 15-20 miljarder förlorade för staten. Inte bara i arbetsgivaravgifter utan också i att det inte redovisas intäkter. Det tittar vi också på, säger han.
Nu gäller det lagstiftningen med personalligaren. Från första januari är alla restauranger, inklusive cateringkök, kaféer och gatukök, tillsammans med frisörerna tvingade att ha en sådan.
Där ska namn, personnummer, organisationsnummer samt klockslag för arbetspassen införas löpande.

Straffas
Den som misskött sig eller saknar personalliggare tvingas betala avgift på 10.000 kronor, plus 2.000 kronor för varje verksam person som inte fanns med i liggaren. Vid upprepade brister är avgiften 20.000 kronor.
Det har också blivit tillåtet för Skatteverket att göra oannonserade besök. I år kommer minst 30.000 näringsidkare få sådana besök.
- Vi har redan börjat. På en del ställen ser det bra ut, på and­ra sämre. Vi har redan beslutat om kontrollavgift. Vi kan till exempel se hur mycket folk som jobbar på en plats. Har du hundra personer i restaurangen men knappt några anställda på papperet så får man ju begrunda det, säger Conny Svensson.

Certifierade kassasystem
De oannonserade besöken kan få till följd att fler åtal väcks, tror Conny Svensson. Han säger att domstolarna fäster stor vikt vid att det utöver andra belägg även ingår facit av kontroller på plats.
Som nästa del i ny lagstiftning väntas krav på certifierade kassasystem införas från 2009. Det ska inte gå att manipulera kassan utan att det märks, påtalar Conny Svensson. De certifierade kassaystem som föreslås, och som ska behandlas i riksdagen, är inte identiska med kravet på kassaregistrering som nu finns för den som har alkoholtillstånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om