Vittnar om oro och stress bland barnskötare

Barnantalet sjunker i Luleå kommun.
Det innebär att förskoleavdelningar kommer att stängas och att personal blir övertalig.
– Det är våra medlemmar, barnskötarna som drabbas. Det finns en stor oro och stress inför framtiden, säger Annelie Johansson, Kommunal.

Annelie Johansson, kock och huvudskyddsombud Kommunal, vittnar om medlemmar som känner stress och oro inför Luleå kommuns beslut att införa en central pool för övertaliga barnskötare.

Annelie Johansson, kock och huvudskyddsombud Kommunal, vittnar om medlemmar som känner stress och oro inför Luleå kommuns beslut att införa en central pool för övertaliga barnskötare.

Foto: Eva Åström

Luleå2025-05-19 05:00

Nyheten i korthet

  • Barnantalet minskar i Luleå kommun, vilket leder till stängning av förskoleavdelningar och övertalig personal. Ingen kommer att sägas upp, men personalen kommer att samlas i en central pool.
  • Annelie Johansson från Kommunal vittnar om oro och stress bland barnskötare. Hon uppmanar kommunen att minska antalet barn i grupperna med bibehållen bemanning för att skapa kontinuitet och trygghet.
  • Kristin Strömbäck, förskollärare, uttrycker oro över den svaga återväxten inom yrket och betonar att förskollärare har för dåligt betalt i förhållande till utbildningens längd och ansvar.

Luleå kommun kommer förvisso inte att säga upp övertalig personal när barnantalet minskar och avdelningar stängs. I stället kommer övertalig personal att samlas i en central pool, inte minst med tanke på att det kommer att ske stora pensionsavgångar i närtid inom förskolan.

– Men jag kan vittna om en stor oro och stress bland mina medlemmar eftersom det är barnskötare som kommer att hamna i den centrala poolen, säger Annelie Johansson, Kommunal.

Hon menar att de är tacksamma för att ingen sägs upp, men tillsammans med fackförbundet Sveriges lärare, vill de se att kommunen äntligen tar chansen att minska antalet barn i barngrupperna med bibehållen bemanning.

– Det är oro och stress bland barnskötare. Det handlar om kontinuitet och att barnen ska känna trygghet. Bara så utvecklas verksamheten, säger hon.

I Luleå kommun har man tagit beslut om att två tredjedelar av personalstyrkan på varje avdelning ska vara utbildad förskollärare och en tredje del barnskötare, en utbildning motsvarande gymnasiet.

"Vi är ett arbetsteam. Vi värnar våra barnskötare och vill behålla dem på nuvarande avdelningar", säger Kristin Strömbäck, förskollärare, Sveriges lärare
"Vi är ett arbetsteam. Vi värnar våra barnskötare och vill behålla dem på nuvarande avdelningar", säger Kristin Strömbäck, förskollärare, Sveriges lärare

– Vi är ett arbetslag där alla har sina arbetsuppgifter. Det är förskollärarna som styr och planerar verksamheten, men vi måste ha duktiga medarbetare som kan utföra det som planeras. Vi värnar och strider för våra barnskötare. De är också viktiga, säger Kristin Strömbäck, förskollärare, Sveriges lärare.

De betonar att de och deras medlemmar älskar sitt jobb, men att återväxten inom yrkena är svag.

– De som i dag går barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet erbjuds också att göra praktik inom vården. Jag förstår att vården behöver arbetskraft, men det behöver också förskolan, säger Kristin Strömbäck.

Tillsammans med sina fackliga kollegor är hon oroad över att endast drygt hälften av de som påbörjar en utbildning till förskollärare, slutför den. Inte minst med tanke på att många äldre i yrket inte orkar jobba kvar.

– Dagens nyheter gjorde en undersökning där det visade sig att livslönen för en förskollärare inte motsvarande varken utbildningens längd eller det ansvar man har. Det är klart att unga ser till utbildningar som kan löna sig i lönekuvertet. Vi har för dåligt betalt, men även en extrem arbetssituation, säger Kristin Strömbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!