Voff! De segrade i K9 Biathlon

Helgens K9 Biathlon – terränglöpning med hund i hinderbana – blev en succé. Bodensaren Mikael Magnusson, 35, segrade i alla tre herrklasser med schäferhundarna Smita och Fasa.

Vattenhinder. Terränglöpningen i biathlon innehöll många utmaningar i vatten. "Det sista  kryphindret var jobbigast", säger segraren Mikael Magnusson, här med hunden Smita.

Vattenhinder. Terränglöpningen i biathlon innehöll många utmaningar i vatten. "Det sista kryphindret var jobbigast", säger segraren Mikael Magnusson, här med hunden Smita.

Foto: Privat

Luleå2017-09-03 16:46

K9 Biathlon hölls för tredje gången, i skogarna nära F21 i lördags. Tävlingsformen är unik i Sverige och går ut på att ta sig igenom en bana med hinder tillsammans med sin hund. Bland momenten ingår vatten- och sandutmaningar, även att köra hunden i skottkärra, krypa genom rör med mera.

– Folk vill skita ner sig, göra extrema saker. Att få göra det med sin bästa vän hunden, det är grejen, säger Johan Lindahl, tävlingsansvarig inom Luleå brukshundsklubb.

I år var uppemot 100 deltagare anmälda, från Pajala i norr till Mälardalen i söder, även om inte alla kom till start.

– Vi tog tävlingen till en ny nivå i år, eftersom vi kunde samarbeta med F21 och använda deras hinderbana.

Vilka hundraser är mest förekommande?

– I tjänstehundstävlingar är det framförallt schäfrar och andra bruksraser. Vi har i stället en stor mix, även många motionärer som springer med alltifrån samojedhundar till Jack Russells.

Viktigast är samspelet mellan ägare och hund.

– I vissa lägen ska du ha en hund som drar, i andra stunder blir du stjälpt av det. Det handlar om att tillsammans överkomma rädslor, höjder, mörka rör med mera. Många stationer var otroligt utmanande.

35-årige Mikael Magnusson, Boden, dominerade på herrsidan tillsammans med schäfrarna Smita, 4, och Fasa, 3, båda tjänstehundar inom Försvarsmakten och Hemvärnet. Tillsammans vann de alla klasser – först tio kilometer med Smita, därefter fem kilometer med Fasa, samt den sammanslagna tiden i 15-kilometersklassen.

– Det kändes i benen efter de första tio kilometrarna men det var bara att byta hund, slänga på sig nummerlapp och ge sig ut igen. Det sista, låga kryphindret var jobbigast.

Hemligheten bakom framgångarna?

– För egen del handlar det om att ha bra kondition, orka springa. För hunden är tilliten det viktiga och att finna sig i olika situationer, som att lyftas ned i en skottkärra och sitta kvar, säger Mikael Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om