– Det är glädjande att nämnden gick på vår linje och värnar tryggheten i bostadsområdet, säger Emma Engelmark, ordförande i Lulebo.
Händelsen inträffade på Hertsön hösten 2016. Tre barn i förskoleåldern lekte utanför mannens lägenhet. Mannen, som är i 60-årsåldern, lyckades få in ett av barnen i lägenheten där han blottade sig genom att dra ned kalsongerna.
I juni 2017 dömdes han för sexuellt ofredande till dagsböter och skadestånd på 10 000 kronor. När Lulebos styrelse fick kännedom om saken beslutade den att vräka mannen. Styrelsen ansåg att det handlade om en "särskilt allvarlig störning".
Lulebo försökte redan 2015 att vräka en annan man som dömts för sexuellt ofredande men förlorade. Ett flertal jurister riktade kritik och menade att Lulebo även den här gången var ute på djupt vatten.
Men hyresnämnden tog alltså bolagets parti.
Läs mer: Vräkt blottare kan få bo kvar
Nämnden anser att händelsen är av sådan karaktär att mannen förverkat sin hyresrätt och att besittningsskyddet brutits. I förhandlingarna berättade mannen, via telefon, att han var berusad vid tillfället och att barnen tittade in och råkade se honom onanera i lägenheten. Han har vidare angett sviktande hälsa och svårigheter att hitta en ny lägenhet som skäl att få behålla bostaden.
Det är dock inte några omständigheter som påverkar beslutet, anser hyresnämnden.
Logiskt, anser Mattias Karlsson (M), styrelseledamot i Lulebo.
– De boende i området måste känna en trygghet att kunna släppa ut sina barn. Sedan är det här ett tragiskt fall som man hoppas inte ska behöva inträffa igen.
Karlsson slår tillbaka mot den kritik som Lulebo fick från juristhåll.
– Det är en märklig värdering av säkerheten på ett bostadsområde. Jag är övertygad om att Hyresgästföreningen har medlemmar i området som är irriterade över den ställning de tog.
– Det jag var kritisk till var att Lulebo som allmännyttig hyresvärd föregrep rättsordningen genom att besluta att han inte fick bo kvar. Sedan kan jag tycka att Lulebo har ett socialt ansvar och borde gjort något för att hjälpa mannen till ett annat boende, säger Mikael Renqvist, jurist vid Hyresgästföreningen.
Läs mer: "Lulebo är ute och cyklar"
Läs mer: "Han får bo i skogen"
Hyresgästföreningen företrädde dock inte mannen i förhandlingen.
– Han hade inte sökt vår hjälp, han var inte närvarande vid förhandlingen och han presenterade inte någon bevisning för sin sak. Man kan bara spekulera i hur det gått om han haft ett ombud, säger Renqvist.
Mannen kan överklaga till Svea hovrätt.