När Kuriren når Jiray Seropian befinner han sig på en resa i Bangkok för att inspireras av det thailändska köket. Förutom tre restauranger i Stockholm driver han sedan 2021 Youtubekanalen Kebabspotting där tittarna får följa med genom världens kök i jakten på guldkorn.
Det är inte bara det internationella köket som lockar. Nyss avslutade han jakten på Sveriges bästa kebabsås, en resa som tagit honom till ett 50-tal städer i landet. När vinnaren till slut skulle koras kammade Luleå hem förstaplatsen.
Varför har Luleå Sveriges bästa kebabsås?
– Bra fråga! Jag tycker orientdressingen passar till det mesta, det är få såser som gör det i samma utsträckning. Det jag inte gillar är att den är färdigköpt överallt, jag tycker att man ska göra den själv, säger Jiray Seropian.
Hur är Luleås Kebab då?
– Ni skiljer er inte så mycket från övriga Sverige, haha. Mycket är färdigbeställt, det är inte så mycket hantverk bakom.
Efter att ha ätit kebab i hela Sverige har han även varit med om ett par speciella upplevelser.
– Det konstigaste var i Göteborg där de serverade kebab med räksallad och brunsås på ett ställe, men det var faktiskt helt okej.
Vad var den sämsta upplevelsen under resan?
– Det var också någonstans i Norrland där köttet var dåligt och gammalt. Men svenska folket verkar vara okej med det och inte beklaga sig över det eller vad som står på innehållsförteckningen, för mig är det helt ofattbart. Det behöver inte va någon fine dining, men det ska ändå vara hantverk och kärlek.