Luleås kebabsås korad till landets bästa

Luleås kebabsås är bäst i landet, i alla fall enligt kocken och youtubern Jiray Seropian.
Han har rest landet runt och testat kebabsås på över 200 restauranger i ett 50-tal städer.
– Det är få såser som passar till så mycket som orientdressingen, säger han.

 Jiray Seropian tycker Luleå har Sveriges bästa kebabsås.

Jiray Seropian tycker Luleå har Sveriges bästa kebabsås.

Foto: Joakim Blomqvist

Luleå2025-01-03 19:00

När Kuriren når Jiray Seropian befinner han sig på en resa i Bangkok för att inspireras av det thailändska köket. Förutom tre restauranger i Stockholm driver han sedan 2021 Youtubekanalen Kebabspotting där tittarna får följa med genom världens kök i jakten på guldkorn. 

Det är inte bara det internationella köket som lockar. Nyss avslutade han jakten på Sveriges bästa kebabsås, en resa som tagit honom till ett 50-tal städer i landet. När vinnaren till slut skulle koras kammade Luleå hem förstaplatsen.

Varför har Luleå Sveriges bästa kebabsås?

– Bra fråga! Jag tycker orientdressingen passar till det mesta, det är få såser som gör det i samma utsträckning. Det jag inte gillar är att den är färdigköpt överallt, jag tycker att man ska göra den själv, säger Jiray Seropian. 

Hur är Luleås Kebab då?

– Ni skiljer er inte så mycket från övriga Sverige, haha. Mycket är färdigbeställt, det är inte så mycket hantverk bakom.

Efter att ha ätit kebab i hela Sverige har han även varit med om ett par speciella upplevelser.

– Det konstigaste var i Göteborg där de serverade kebab med räksallad och brunsås på ett ställe, men det var faktiskt helt okej.

Vad var den sämsta upplevelsen under resan?

– Det var också någonstans i Norrland där köttet var dåligt och gammalt. Men svenska folket verkar vara okej med det och inte beklaga sig över det eller vad som står på innehållsförteckningen, för mig är det helt ofattbart. Det behöver inte va någon fine dining, men det ska ändå vara hantverk och kärlek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!