Ytterligare tre gruppledare kan hoppa av

Det första avhoppet kan följas av flera. Tre av gruppledarna i Luleås oppositionspartier överväger att lämna sina uppdrag.

Osäkra på sin framtid. Jan Nyberg (MP) och Nina Berggård (V) tillhör de gruppledare som ännu inte bestämt om de stannar på sitt uppdrag över nästa mandatperiod.

Osäkra på sin framtid. Jan Nyberg (MP) och Nina Berggård (V) tillhör de gruppledare som ännu inte bestämt om de stannar på sitt uppdrag över nästa mandatperiod.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2018-10-27 05:00

Det visar Norrbottens Medias rundringning, som genomfördes efter att Liberalernas gruppledare Thomas Olofssons besked att han av ekonomiska skäl kliver av vid nyår.

En av dem är Samuel Ek (KD), som i veckan gjort klart med sin arbetsgivare att han kommer tillbaka.

– Tanken är att kunna vara tjänstledig på deltid. Att gå ifrån när det är möten och andra uppdrag. Sedan ska man ha tid att läsa in sig på ärenden också. Jag hoppas att det ska fungera men definitivt beslut tar jag en bit in på året. Blir det för mycket på kvällar och helger så fungerar det inte med familjen. Men helt klart får man dra ned på sina ambitioner, säger Ek, som är frivårdsinspektör.

Läs mer: Oppositionen rasar mot sänkta arvoden

Vänsterpartiets gruppledare Nina Berggård har varit tjänstledig från sitt jobb på Försäkringskassan. Hon väljer mellan tre alternativ.

– Det första är att köra på som tidigare med mindre ersättning. Men det är nog inte ekonomiskt möjligt. Det andra är att ta ut omställningsstöd och ta tjänstledigt för att studera och göra mig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Det innebär att jag slutar som gruppledare. Det tredje är att gå tillbaka till jobbet och ta 20 procent tjänstledigt och sköta uppdraget som gruppledare utifrån det. Jag behöver fundera mer innan jag bestämmer mig, säger hon.

Även Miljöpartiets gruppledare Jan Nyberg är osäker på framtiden.

– Jag har inte bestämt någonting ännu. Men den dagen jag känner att det här inte fungerar så kommer jag att kunna ta ut pension. Så jag sitter inte personligen illa till på det sättet, säger han.

Läs mer: Olofsson om avhoppet

Centerpartiets gruppledare Carola Lidén har bestämt sig för att bli kvar.

– Det får lösa sig på något sätt. Jag är tjänstledig från mitt jobb som fritidspedagog och det är ett eftertraktat yrke. Om det blir halvtid eller vad, det vet jag inte än men kommunen får ta ansvar och lösa det, säger hon.

Rättvisepartiets Liv Shange Moyo är också säker på att kunna fullfölja sitt uppdrag.

– Förändringarna påverkar inte mig. Jag har ju min anställning i partiet, jag sköter vår tidning. Och sedan har vi lösningen att ersättningen går till partiet. Men helt klart blir det kärvare och en utmaning att få ihop det, säger Shange Moyo.

Sverigedemokraternas gruppledare Per Göransson, bland annat egen företagare, säger att nedskärningarna av arvoden inte biter på honom.

– Jag har mitt på det torra redan så de kan trixa bäst de vill med arvoden. Jag kommer hinna med det jag ska ändå. Nu sitter jag med SD:s första budget och den blir klar i tid, säger Göransson.

Sjukvårdspartiets Dan Ankarholm är pensionär och påverkas inte.

– Det drabbar inte mig men jag förstår att de som är yngre får problem. Att sänkningen blev så stor kom som en smärre chock och så tätt inpå årsskiftet, säger han.

Erland Nilsson, Landsbygdspartiet, är i samma sits.

– Ekonomiskt klarar jag mig och jag får försöka göra det bästa utifrån nya förutsättningar. Men vi har inte längre någon insynsplats och kanske inte heller en plats i kommunstyrelsen. Det kommer straffa sig för ledningen för då måste vi ta diskussionerna på fullmäktige i högre grad stället. Sedan tänker jag på de yngre. Det blir svårare att få dem att engagera sig politiskt, säger Nilsson.

Moderaternas gruppledare Anders Josefsson ingår inte enkäten. Han är tänkt som oppositionsråd och får en höjning av sitt arvode från drygt 58 000 till 65 400 kr i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om