För två år sedan vann Luleå solligan.

Årets fina sommar gav återigen en topplacering i årets solliga. Och när alla soltimmar har räknats ihop visade det sig att Luleå var Sveriges tredje solrikaste stad under sommaren.

Segrade gjorde Visby på 536 soltimmar, tätt följd av Ölands norra udde på 530 soltimmar.

Luleå har sedan 2000 vunnit solligan fem år, blivit tvåa vid fem tillfällen och tagit bronset tre gånger.

– Det visar att Luleå är en av Sveriges solsäkraste platser och en fantastisk sommarstad. Vi är mycket stolta över att toppa solligan år efter år, säger kommunalråd Yvonne Stålnacke.

När staden vann solligan 2014 tog Luleå kommun fram en vandringspokal för att årligen uppmärksamma Sveriges soligaste stad. På solbucklans sockel är solligans alla vinnare genom åren ingraverade. Förra året överlämnades bucklan från Luleå till Karlskrona, och i år är det Karlskronas tur att ge den vidare till Visby.

– Solbucklan är ett hederspris som ska vandra mellan städerna som vinner solligan. Vi vet att den såklart kommer att återvända hem till Luleå igen, förhoppningsvis nästa sommar, säger tillväxtchef Anna Degerman.

SVT började mäta solligan 1990 och räkningen startar vid midsommar varje år och håller på i sju veckor. En soltimme innebär en timme under vilken den direkta solstrålningen överstiger 120 watt per kvadratmeter.

Kiruna fick bara ihop 365 soltimmar i år och kom trea från slutet. Sist hamnade Göteborg på 288.