Ett 20-tal anhängare till upproret och lika många bilar slöt under lördagen upp på en parkering utanför en bensinstation i Luleå. Facebookgruppen har fått över en halv miljon medlemmar på några få veckor.

Kravet är att bensinpriset ska sänkas, helst ner till tolv kronor litern.

– I Norrbotten är vi väldigt många. Men jag tror inte att det kommer att samlas så många i dag, säger Henrik Vettainen som titulerade sig själv som värd för arrangemanget.

Artikelbild

| Ett 20-tal bilar och lika många anhängare till upproret tog sig till parkeringen i centrala Luleå trots det usla vädret.

– Egentligen är det inte bilarna som de största bovarna. Och vi måste ju ha dem för att ta oss till jobb och så vidare här uppe.

– Och miljöbilarna är ju ännu värre har det visat sig, säger Mikaela Vettainen som fanns på plats tillsammans med maken.

Bara för att fortsätta:

– Eftersom de vill stänga alla skolor i byarna, det kommer resultera i att fler människor måste köra in sina barn till stan. Det håller ju inte, för det blir ju mer utsläpp.

Artikelbild

| Anhängarna till Bensinupproret 2.0 började och samlas lite före 13.00 på parkeringen utanför en bensinstation.

Går inte det här emot den miljörörelse som pågår just nu i landet, med Greta Thunberg i spetsen?

– Nej, för oss handlar det om att vi måste kunna ta oss till våra jobb. Vad händer annars. Häst och vagn, det går inte.

Artikelbild

| Henrik Vettainen (i mitten av bilden) såg sig själv som värd för manifestationen.

UIf Rogmalm, Piteå, hade också sökt sig till parkeringen.

– Det är avstånden som är det viktiga här uppe. Om du jämför med Stockholm, där har du en kollektivtrafik som fungerar. Där behöver inte ens ungdomarna ta körkort, säger Ulf Rogmalm.

Men måste inte alla ta ansvar när det gäller miljön?

– Det är klart, men till en viss gräns. Det är ju inte så att vi här uppe i Norrbotten och ute på landsbygden ska bestraffas så mycket mer. Vi har inte tillgång till bussar och annat som man har i Stockholm. Var finns tunnelbanan här? Det är det som är det viktiga.

Är det inte lite egoistiskt tänkt?

– Nej, absolut inte. Vi får ändå betala. Vi betalar de högsta skatterna här uppe, betydligt högre skatt än vad de har i Stockholm. Och dessutom ska vi betala en massa pengar till i bensinskatt.

I Norrbotten är vi dessutom bättre på att sortera soporna än vad man är i Stockholm, förklarar Ulf Rogmalm.

– I vissa områden där nere skiljer man inte på grön och brun tunna, man behöver inte göra det. Allt slängs på samma ställe.

Mats Persson, boende i Björsbyn utanför Luleå, ville också framföra vad han tycker

– Jag tycker det är fördjävla hög beskattning, och jag tycker att det är för dyrt bensinpris. Det har jag egentligen tyckt sedan 1970-talet, säger Mats Persson.

Han tror inte heller på de experter som säger att bensinpriset i dag är billigare jämfört med på 1970-talet, i jämförelse med lönerna.

– Det är väl klart att man ska tänka på miljön. Men Sverige är ett litet miljövänligt land. Vi sopsorterar och försöker sålla bort plast och så vidare.