På midsommardagens förmiddag brinner ännu några enstaka, sporadiska eldslågor, men mycket mer finns inte kvar vid hamnen i Karshäll. Kulturminnet som var Tyskmagasinen står i ruiner, och de historiska tågvagnarna år nu mest bara utbrunna stålramar.

Bertil Persson betraktar förtvivlat förödelsen. På 1980-talet var han med och startade föreningen Malmbanans Vänner, som i många år förvarat en del av sin memorabilia i magasinen.

– Jag var första ordförande när vi startade 1982. Sedan var det strax därefter som vi fick lov att disponera ett av magasinen, så då är det vi som byggt spåren hit.

Artikelbild

Han pekar mot rälsen intill och på den lilla yta som ännu är någorlunda intakt märks att planken är nyligen ersatta. Så sent som förra sommaren, berättar Bertil Persson. Av de reliker som Järnvägsmuseet har haft stående i ett av magasinen har ingenting gått att rädda.

– Det var stålvagnar, från sekelskiftet 1900. De är borta nu.

Räddningstjänsten stannade länge på platsen för att låta magasinen brinna ut kontrollerat. Skadeplatschef Adam Dahlberg bekräftar att all egendom som funnits i och runtomkring byggnaderna är bortom räddning, och att allt de kunnat göra varit att se till att elden inte sprider sig.

– Ett av magasinen var tomt och den andra innehöll gamla tågvagnar och lok och sånt. Det är väldigt gamla saker så det är väldigt mycket värde som gått till spillo. Mycket historia som försvunnit.

Artikelbild

Läs mer:

Här brinner K-märkta byggnaderna i Luleå ned

Artikelbild

Kurirens arkiv: Bilder och texter om Tyskmagasinen

Se läsarbilderna från Karlshäll här

Artikelbild

Läs om larmet här