Bilhandlare lurade staten på en dryg miljon

Männen, 45 och 51 år gamla köpte bilar från Tyskland och sålde fordonen i Sverige, främst i Norrbotten. Männen är nu åtalade för grova skattebrott

Kammaråklagare Niklas Jeppsson har åtalat två män från Luleå för grova skattebrott.

Kammaråklagare Niklas Jeppsson har åtalat två män från Luleå för grova skattebrott.

Foto: Pär Bäckström/pbfoto.se

Luleå kommun2019-11-19 13:33

Männen har, under 2014 till 2016, inhandlat ett 30-tal bilar från Tyskland sin bilfirma i Luleå. Bilfirman bytte namn i slutet av 2015, men enligt kammaråklagare Niklas Jeppsson fortsatte fifflandet även i det nya bolaget.

Vad männen ska ha gjort och som enligt åklagaren är straffbart, är att duon struntat i att betala moms vid försäljningen av fordonen i Sverige.

– Männens förfarande har inneburit fara för att skatt och avgifter på nära 1,2 miljoner undandragits från staten, säger åklagaren.

Niklas Jeppsson menar också att skattebrotten ska rubriceras som grova eftersom de utövats systematiskt men också för att det är mycket betydande belopp. Det här håller advokat Niklas Lundgren, som försvarar den 45-årige mannen, inte med om.

– Varje punkt ska behandlas separat och då kan det inte vara systematiskt, anser advokat Lundgren.

Advokaten säger också att hans klient saknad uppsåt.

– Min klient har inte förmågan att förstå vad det åklagaren anser att han har gjort.

Förutom två fall av grovt skattebrott är männen också misstänkta för bokföringsbrott. Åklagaren för också talan om näringsförbud för de misstänkta männen. Åklagaren yrkar att tingsrätten meddelar männen näringsförbud i tre år.

Båda männen förnekar samtliga åtalade punkter.

Åklagarens bevisning består av förhör med personer från Skatteverket, revisorer och andra personer som haft kontakt med männen undre den påstådda brottstiden.

Rättegången väntas pågå tre dagar.

Advokat Niklas Lundgren säger att hans klient saknad uppsåt och ska därför inte dömas.
Advokat Niklas Lundgren säger att hans klient saknad uppsåt och ska därför inte dömas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!