Samebråket mellan Centerpartiets Annie Lööf och Sverigedemokraterans Björn Söder fortsätter, efter stormen i sociala medier tidigare i somras.

Vid besöket på Noliamässan under tisdagen stod sverigedemokraten fast vid sina tidigare påhopp på C-ledaren.

– Annie Lööfs synsätt ”tvångsförsvenskar” människor som har rätt att bibehålla sina identiteter. Vi SD:are står däremot upp för minoritetsgrupperna och samerna måste få ha rätt att bibehålla sin särart och kultur. Men många debattörer ser inte distinktionen mellan medborgare och nationstillhörighet.

Artikelbild

| "Samerna kan vara svenska medborgare, men som grupp har de en annan nationstillhörighet", säger Björn Söder, Sverigedemokraterna.

Varför är det viktigt för dig som politiker att poängtera den distinktionen?

– Normalt ska alla som kommer hit assimileras och anpassa sig till det svenska samhället, men dessa minoritetsgrupper är undantagna detta. Varför ska vi då tvångsförsvenska dem? De får leva precis som de vill.

Så enligt dig är inte samer svenskar?

– De kan vara svenska medborgare, visst, men som grupp har de en annan nationstillhörighet. Det är också därför de har sina särrättigheter.

I tidigare valrörelser krävde ni att även renskötseln skulle släppas fri och att svenskar skulle ha rätt att äga renar. Hur respekterar ni i så fall samernas särart och kultur?

– Vi tycker att det är märkligt med raslagar i Sverige, därbara vissa grupper har rätt att bedriva näring. Därför anser vi att även andra ska få ta del av renskötseln, ja.

Läs mer: Jimmie Åkesson nobbar Jokkmokks marknad

I takt med att SD har vuxit, har partiet haft svårt att fylla sina mandat i många kommuner. Så även i Norrbotten, där SD-stolar har gapat tomma och gruppledarna i exempelvis Luleå och Kalix har skolkat från fullmäktige.

– Jättetråkigt. Partiet har vuxit snabbt på kort tid och efterfrågan på vår politik har varit större än vad vi har kunnat leverera företrädare. Vi har fått reparera mycket i efterhand. Nu står vi mycket bättre rustade.

Samtidigt rapporterar vi i dagarna om hur SD Luleås toppkandidat Per Göransson har hoppat av partiuppdragen, bara veckor innan valet.

Läs mer: SD:s toppnamn hoppar av alla uppdrag

– Klart att det är olyckligt, men det är svårt att kommentera för mig, säger Björn Söder.