Sven-Erik Bucht stod för en kometartad karriärklättring när han tog plats i regeringen hösten 2014, efter blott fyra år i riksdagen. Dessförinnan var han kommunalråd i Haparanda i sju år.

Men nu tar tiden som statsråd slut för Bucht, som ersätts som landsbygdsminister av partikamraten Jennie Nilsson.

"Jag blir 65 i år och har arbetat som heltidspolitiker i nästan 17 år. Det har varit en fantastisk tid med mycket arbete och ett väldigt högt tempo. Nu är det dags att släppa fram yngre förmågor och dra ned lite på tempot", skriver Bucht, som på måndagen inte var tillgänglig för en intervju, i en kommentar till Norrbottens Media.

Läs mer: Bucht får ljumma betyg

Han har varit ansvarig minister under en mandatperiod där landsbygdsfrågorna ägnats mycket uppmärksamhet. Regeringen har bland annat lagt en landsbygdsproposition och tagit fram en nationell livsmedelsstrategi. Dessutom har statliga jobb flyttats från Stockholm till andra delar av landet och Norrlandsstödet har förstärkts.

"Vi har lagt om kursen för landsbygdspolitiken, men det tar tid att vända en negativ utveckling", skriver Bucht.

Bucht är vald som den första av S fyra riksdagsledamöter från Norrbotten. När han kliver av regeringen lämnar han även uppdraget i riksdagen.

"Jag är stolt socialdemokrat och kommer givetvis fortsätta mitt engagemang för ett rättvisare samhälle. Jag hoppas också kunna stötta den yngre generationen av mycket kompetenta politiker som vi har här i Norrbotten", skriver han.