Luleå lokaltrafik och kommunen har råkat i konflikt över en incident på Valborgsmässoafton.

Ett 20-tal ensamkommande unga flyktingar som har placerats på Hotell Nordkalotten skulle åka buss till universitet på Valborgsmässoafton.

Men när LLT:s buss stannade på hållplatsen utanför hotellet så fick ungdomarna inte åka med. Efter att ha släppt på en svensk flicka stängde föraren dörren och körde snabbt från platsen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. De här grabbarna åker ju buss i stort sett varje dag och det är första gången något sådant inträffar.

Det säger Kristina Alström som arbetar för kommunens arbetsmarknadsförvaltning på boendet.

Hon var själv med på hållplatsen.

– Vi var två personal där som skulle åka med, bussdörren bara slog igen och föraren gasade iväg. Ungdomarna blev ju ledsna och bestörta och vi förstod ingenting, säger hon.

Hon förklarar varför de skulle göra utflykten till LTU.

– Vi vill ju se till att de integreras i det svenska samhället och vi såg det som ett led i det arbetet att de skulle få uppleva svenskt valborgsfirande, säger Kristina Alström.

Nu fick en del av ungdomarna gå till centrum där de tog en buss från Smedjegatan. En del väntade på nästa buss från flygplatsen medan en del bestämde sig för att ge upp hela utflykten.

– Det fanns de som gick hela vägen till Porsön, säger Alström.

Personalen krävde via e-brev en förklaring av LLT. De hörde inget på elva dagar.

– Men nu ska vi ha ett möte nästa vecka. Men det jag har hört hittills av LLT så har de valt att ensidigt lyssna på chauffören, säger Kristina Alström.

Kuriren har även talat med den flicka som hoppade på bussen först av alla vid hållplatsen.

– Det var en kille på väg in bakom mig men dörren bara slog igen. Jag frågade bussföraren vad han höll på med men han fortsatte bara att köra, han verkade upprörd, säger Jamila Rindelöv.

Hon tillägger att det bara fanns två passagerare i bussen.

Chauffören har sagt till sin arbetsgivare att de ensamkommande ungdomarna försökt hålla kvar bussen för att invänta fler kamrater. Och att de ställt sig framför bussen för att blockera dess framfart. Han hade dock en tidtabell att hålla och körde.

– Vi har ingen annan version för närvarande, säger Eva Holmberg, t f marknadschef på LLT.

Men nu ska LLT i alla fall möta ansvariga på arbetsmarknadsförvaltningen samt den personal som var med på hållplatsen.

– Vi vill träffa de som var med, inte folk som hört något i andra hand. Det bästa är att vi nu sätter oss i samma rum och pratar igenom detta, säger Holmberg.

Hon förklarar dröjsmålet med att svara kommunens personal med att deras brev valsat runt lite på LLT innan det kom till rätt person där.

– Och det var en kortvecka efter 1 maj, säger hon.

Kristina Alström kommenterar förarens historia.

– Om någon hade ställt sig framför bussen hade han blivit överkörd. Han bara gasade iväg.

Både hon och Jamila Rindelöv förnekar bestämt att ungdomarna försökte fördröja bussen på hållplatsen.