Det är i ett mail till medierna som Carina Sammeli lämnar sitt besked. Hon skriver:

"Jag har idag meddelat valberedningen i Socialdemokraterna i Luleå att jag inte kandiderar till en ny mandatperiod i kommunpolitiken i Luleå.

Nu pågår arbetet med att ta fram listan till kommunfullmäktige inför höstens val och nästa mandatperiod, och det är nu naturligt att meddela att jag inte kandiderar till en ny period, varken i kommunfullmäktige eller som ordförande i Barn och utbildningsnämnden. Jag har arbetat 18 år i och med politik, hela mitt vuxna liv. Jag känner att det framöver är dax för mig att göra något annat. Vad detta andra är vet jag idag inte."

Hon fortsätter:

"Jag älskar mitt nuvarande uppdrag och kommer att fullfölja det under hela 2018, dvs den tid jag är vald för. Efter det ser jag fram emot att få prova något annat i livet och utveckla andra sidor av mig själv än de som krävs inom politiken.

Jag är stolt och nöjd över mina år som ordförande i Barn och utbildningsnämnden. Luleå kommuns skolor och förskolor har hög kvalitet, med kunniga medarbetare och goda resultat hos eleverna. Det är en ära att få leda det arbetet. Vi har under mandatperioden fått fatta tuffa beslut och stått inför svåra utmaningar, men jag har trivts fantastiskt bra i mitt uppdrag och med att tillsammans med det socialdemokratiska laget i kommunpolitiken jobba för ett bättre Luleå."

Carina Sammeli var en av tre som kandiderade till att efterträda Yvonne Stålnacke som kommunalråd i Luleå men valet föll på Lenita Ericson.