Då stod Luleås starke man upp för ett nej

Kjell Mickelsson röstade nej till EU vid folkomröstningen för 25 år sedan. I dag har han ändrat inställning till medlemskapet.

Luleås dåvarande kommunalråd Kjell Mickelsson argumenterade för ett nej till EU för 25 år sedan. Nu har han ändrat inställning till medlemskapet.

Luleås dåvarande kommunalråd Kjell Mickelsson argumenterade för ett nej till EU för 25 år sedan. Nu har han ändrat inställning till medlemskapet.

Foto: Anna Isaksson

Luleå kommun2019-11-13 05:00

Luleås dåvarande kommunalråd Kjell Mickelsson var en av flera prominenta socialdemokrater i Norrbotten som offentligt tog ställning för ett nej i folkomröstningen om EU 1994. Hans ställningstagande var väl underbyggt menar han, i flera års tid deltog han i en studiecirkel som diskuterade EU-medlemskapet ur olika aspekter. 

Hans nej till EU handlade framförallt om att behålla Sveriges suveränitet.

– Jag var så rädd för federalismen, att det var början till överstatlighet och att vi skulle mista vårt utrymme att bestämma över oss själva, säger Kjell Mickelsson, 79.

Socialdemokraternas ledning argumenterade för ett ja i folkomröstningen och i slutskedet gick tunga namn som Ingvar Carlsson och Mona Sahlin ut i annonser och uppmanade folket att rösta ja, för jobben och välfärden.

Var det svårt att gå emot partiledningen?

– Jag upplevde inga bekymmer och inga sanktioner. Man accepterade att det skulle hållas en folkomröstning och att man måste kunna ha egna åsikter och diskutera, säger Kjell Mickelsson.

I Norrbotten var opinionen minst sagt skeptisk till ett svenskt EU-medlemskap, nära två tredjedelar röstade nej vid folkomröstningen. Kjell Mickelsson menar att hans och andras ställningstagande gynnade Socialdemokraterna lokalt och regionalt.

– Vi fick bara mer mandat. Vi gynnades av väljarna, hävdar Kjell Mickelsson.

Han har funderat över norrbottningarnas negativa inställning till EU-medlemskapet.

– Ju längre bort man är från maktens korridorer desto sämre förutsättningar trodde man sig ha att dra nytta av medlemskapet. 

Kjell Mickelsson berättar att han ändrat inställning, om det i dag skulle hållas folkomröstning skulle han rösta ja till EU.

– Då skulle jag vilja att vi trots allt är med. Det enda jag fortfarande är emot är att vi ska vara med i euron. Jag tycker att det är bra att vi nationellt kan använda vår penningpolitik, men jag tror att det bara är en tidsfråga.

Flyktingmottagande, miljö- och klimat är frågor som bäst löses gemensamt inom EU menar han. Han konstaterar att hans värsta farhågor om en federalistisk utveckling av EU inte slog in.

– Just nu är det raka motsatsen. Ganska många länder obstruerar mot EU där man inte följer det gemensamma regelsystemet, jag tänker på flyktingfrågan där det verkar omöjligt att få till en gemensam lösning. Där är man för blek i EU, säger Kjell Mickelsson.

Kjell Mickelsson förklarar sitt nej till EU:
"Jag såg framför mig ett EU liknande USA, ett Europas förenta stater där mycket av de nationella besluten flyttats över till centralmakten."
Kjell Mickelsson förklarar sitt nej till EU: "Jag såg framför mig ett EU liknande USA, ett Europas förenta stater där mycket av de nationella besluten flyttats över till centralmakten."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!