Riksdagsledamoten och partistyrelsemedlemmen från Övertorneå står bakom det beslut som fattades vid fredagens möte och som innebär att C-ledningen förordar Stefan Löfven (S) som statsminister.

– Vi vill bidra till att Sverige får en fungerande regering, säger Linda Ylivainio.

Hon pekar på att resultatet av förhandlingarna mellan S, C, L och MP är en stor skattereform, fri hyressättning för nyproducerade lägenheter och en förnyad arbetsrätt som gör det enklare för småföretag att säga upp personal. Det är tre frågor som varit av stor vikt för C.

Artikelbild

| Birger Lahti (V) är "mäkta irriterad" över att förhandlingsresultatet innehåller en skrivning om att V ska hållas borta från inflytande.

– Det gör att det är lättare att acceptera att släppa fram en Löfvenledd regering.

Men viktigast för C är att lösningen med S, L och MP betyder att Sverigedemokraterna hålls borta från allt inflytande. Det är den stora skillnaden jämfört med en regering ledd av Ulf Kristersson (M), som hade varit beroende av SD:s mandat för att bli större än de S, V och MP.

– Det var vårt viktigaste vallöfte och nu har vi levererat det.

Ett annat löfte var att byta ut Stefan Löfven. Det sviker ni nu.

– Ja, men vårt viktigaste löfte var att inte ge SD inflytande och det levererar vi. Vi har jobbat dag och natt i fyra månader för att få till en blocköverskridande lösning med Alliansen, men det har inte varit framkomligt och då måste vi göra något. Extraval hade inte varit en god lösning.

Kristersson har garanterat att SD inte skulle få inflytande över hans regering. Hade han inte kunnat få chansen?

– Det hade varit otroligt svårt i praktiken att säkerställa det givet matematiken och valresultatet.

S och C hade ett samarbete mellan 1994 och 1998, vilket ledde till att båda partierna tappade många väljare. Centerpartister för ofta fram perioden som ett bevis på att det är skadligt att samverka med S.

– Koalitionssamverkan har alltid haft ett pris för C, oavsett om det varit med S eller Alliansen. Det är inget unikt, det är bara att titta på MP nu, men vi är medvetna om att det finns risker. Det kommer krävas mycket av oss riksdagsledamöter att driva liberal oppositionspolitik och säkerställa att överenskommelsen efterlevs.

Nils-Olov Lindfors (C), distriktsordförande och regionråd, ville att Centern skulle släppa fram Kristersson när riksdagen röstade om honom i november.

– Jag hade synpunkten att vi skulle lägga fram det politiska innehållet och så får riksdagen rösta. Nu får vi i alla fall ett innehåll jag tycker är bra, men naturligtvis hade det varit lyckligare om det varit med Alliansen, säger Lindfors.

Centerns förtroenderåd fattar det definitiva beslutet under lördagen. Liberalernas partiråd tar ställning på söndag och även Miljöpartiets partistyrelse sammanträder under helgen. Statsministeromröstningen hålls på onsdag och i den behöver Löfven även släppas fram av Vänstern.

Trots det innehåller överenskommelsen mellan de fyra övriga partierna en skrivelse om att V inte ska få inflytande, vilket varit ett viktigt krav från C. Ylivainio tror ändå att V kommer att låta Löfven väljas.

– Alternativet talar för det. Vad ska de göra i stället?

Enligt riksdagsledamoten Birger Lahti (V) har partistyrelsen inte tagit ställning ännu. Han vill inte kommentera processen, men säger att han upprörs av att Centerledaren Annie Lööf lägger så stor vikt vid att V ska stängas ute.

– Jag blev mäkta irriterad. Sedan vet jag inte hur de tänker att vi inte ska få inflytande. Vi sitter i riksdagen och jag har en gemensam motion med Ylivainio, men de får väl rösta emot sin egen motion, säger Lahti.

Samtidigt konstaterar han att alternativet för V inte är lockande.

– Inget drömscenario.