Cecilia Lundin är en av de som är med organiserar frivilliginsatserna med hjälp av Facebookgruppen "Bränderna i Jokkmokks skogar - frivilliga insatser" i en lokal som kommunen tillhandahåller.

En del har sina anhöriga ute i skogen, andra inte.

– Idag har det varit så att man blir tårögd nästan. Folk kommer med bröd, så vi har jättemycket mjukkaka och bullar. Det har varit ett fantastiskt engagemang.

Artikelbild

| Cecilia Lundin tyckte det kändes självklart att ställa upp och hjälpa till när kommunen drabbas av så omfattande skogsbränder.

Dessutom har Pistolklubben i Jokkmokk upplåtit sängplatser, Apoteket har skänkt förband och annat material och Konsum har ställt upp vagnar där privatpersoner har kunnat lägga mat som de vill skänka.

På lördagseftermiddagen höll hon och de andra i köket på att laga renskav åt 135 personer.

– Jag är mitt emellan två jobb och när det händer en sådan här sak går det inte att ta semester, säger hon.

Matlagningsinsatserna startades för några dagar sedan av Stina Nordqvist. Hon fick donationer från olika företag. Kort därefter tog Jokkmokks kommun beslutet att stå för kostnaderna, men fortfarande är det frivilliga som lagar maten.

– Det har spridit sig att vi gör det här, så nu är vi ganska många som hjälps åt att laga mat, vilket gör att arbetet går jättelätt. Vi har också försökt schemalägga det så att det blir lite ordning i köket.

På lördagseftermiddagen höll hon och de andra i köket på att laga renskav åt 135 personer. Matportionerna vakuumförpackas och skickas ut till tre olika brandhärdar i skogen.

De gör inte skillnad på om det är hemvärnet, försvaret, räddningstjänsten eller de frivilliga släckningsarbetarna som får maten – de lagar till alla som behöver, berättar Cecilia Lundin.

Hur är stämningen i Jokkmokk?

– Man är ju lite orolig. Det blåser så himla mycket idag och det luktar rök. Man vaknar varje dag med brandlukt. Det känns lite overkligt på något sätt att det ska vara så här, det är inte som det ska. Men bland oss som lagar mat är det hoppfullt.

Ingen har ännu behövt evakueras, men det är ändå en orolig situation tycker hon.

– Det får ju konsekvenser. Alla påverkas på något sätt.