De slår ett slag för minigolfen

Stefan Sandmark driver företag tillsammans med sin mamma. "Det går hur bra som helst. Vi expanderar varje år", säger han.

"Det är väldigt hårt arbete, mer än man tror", säger Stefan Sandmark om att driva en minigolfanläggning.

"Det är väldigt hårt arbete, mer än man tror", säger Stefan Sandmark om att driva en minigolfanläggning.

Foto: Monica Olofsson

Luleå kommun2019-09-20 16:05

Hösten har gjort sitt intågande och löven ligger gula på marken. Om sommaren lever Golfängen upp, men till hösten är det dags för vintervila innan parken lever upp igen lagom till skolorna slutar.

Stefan Sandmark driver anläggningen tillsammans med mamma Marita Sandmark. Det är mer än ett heltidsjobb under sommaren, lägg till att Stefan Sandmark dessutom har ett vanligt heltidsjobb. 

– I sommar är första gången jag varit ledig på 14 år och då har jag varit föräldraledig eftersom vi har två små barn, berättar Stefan Sandmark.

För 15 år sedan köpte han Golfängen efter att ha sett en annons om att minigolfbanan var till salu. Han hade ingen som helst erfarenhet av varken ekonomi, företagande eller ens minigolf men bestämde sig för att det skulle vara ett bra test om han i framtiden skulle vilja starta ett större företag senare.

– Visst har det gett mersmak att driva det här, vi får se vart det leder i framtiden. Golfängen var ganska slitet och jag har renoverat det mesta allteftersom. I början jobbade jag dygnet runt, säger han.

– När jag gör något jag tycker är roligt försvinner timmarna väldigt fort, säger Stefan Sandmark.

För tio år sedan klev Marita Sandmark in som delägare. 

– Det är en väldigt familjär stämning och vi har stamkunder som återkommer år efter år. Många pensionärer kommer hit och det tycker jag är så roligt, säger Marita Sandmark.

Om sommaren fylls minigolfen av spelsugna människor av alla slag. Ofta är det köer till banorna och det lilla caféet är fyllt av fikasugna spelare.

– Taket rasade förra vintern. Så nu när vi skulle bygga om sa jag att det skulle hålla för dans uppe på taket. Det är ingen risk att det rasar igen, säger Stefan Sandmark med ett leende.

Han spelar gärna själv mellan kunderna och ger tips till de som vill. Oftast är det han själv som står för rekorden. En enda gång har han blivit slagen –  och det var av en proffsspelare boendes i södra Sverige.

– Det finns proffsutrustning för de som vill prova. Inom proffsminigolfen har du en specialputt och en väska med bollar. I golf har du flera klubbor och en boll, i minigolf är det tvärtom, säger han.

När säsongen lider mot sitt slut i augusti är det med en viss lättnad grinden låses för sista gången men Stefan Sandmark säger att han älskar sitt jobb.

– Nog kommer jag ha kvar den tills jag går i pension. Golfängen kommer att finnas kvar länge framöver, säger Stefan Sandmark.

Vinjett...

Stefan Sandmark och Marita Sandmark driver Golfängen i Luleå.
Stefan Sandmark och Marita Sandmark driver Golfängen i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!