De väljer veganskt av etiska skäl

"Hur kan man neka vegansk kost och samtidigt vilja nå klimatmålen?" Det frågar sig Johanna Holmbom.

Eli, 4 år, tillsammans med mamma Johanna Holmbom.

Eli, 4 år, tillsammans med mamma Johanna Holmbom.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå kommun2019-11-15 06:00

Johanna Holmboms son är fyra år och går i en förskola i Luleå. Hela familjen, som består av Johanna, hennes man och två barn, äter vegansk av djuretiska skäl. 

– Det finns andra skäl också som miljöskäl men främst är det av djuretiska skäl, säger Johanna Holmbom.

Innan sonen började förskolan ringde familjen runt och frågade om de erbjöd vegansk kost. Hon säger att de fick till svar från förskolan sonen nu går i att det skulle gå bra att ordna vegansk kost. Men när förskolan började fick de veta av personalen att det tyvärr inte skulle gå, de hade trott att de skulle göra det men fick inte för kommunen.

 – Min man pratade med chefen för måltidsservice som då hävdade att det inte går att garantera en näringsrik vegansk kost och att det var helt uteslutet, säger Johanna Holmbom. Hon säger att det finns barn på förskolan som får havreprodukter för att de är mjölkproteinallergiker och ifrågasätter varför deras son inte kan få samma produkter eftersom de ändå finns på skolan.

 – Vi frågade om vi kunde köpa exakt samma produkter och ta med eller skicka matlådor men inget av våra förslag på lösningar var bra, säger hon. Hon poängterar att personalen på förskolan är bra och att de gör vad de kan för att hjälpa familjen. Men hon säger att det här är ett problem som kommer att bli större ju äldre sonen blir. 

– Jag har varit vegan länge och jag vet att är man vegan så äter man inte om det inte är veganskt, då är man utan mat, säger hon. Samtidigt ifrågasätter hon hur kommunerna kan fortsätta servera så mycket kött och neka växtbaserad kost med tanke på de klimatmål man säger sig vilja nå.

 – Det är obegripligt för oss. Dessutom har man rätt enligt Europakonventionen att få göra den här typen av moraliska och filosofiska ställningstaganden. Hon påpekar att Livsmedelsverket säger att det går bra att vara vegan i livets alla skeden.

 – När gymnasieskolan här i Luleå inte fick vegansk kost gick man ut från kommunen och sa att det inte fanns kompetens att laga vegansk mat. Personalen sa då att de visst har viljan och kunskapen men att det är politikerna som bestämt att de inte får laga den maten. Jag tror det är politikerna som inte har kunskapen och lyssnar för mycket på tjänstemän som inte heller har kunskapen, säger Johanna Holmbom. 

– Vi vill inte tvinga andra att äta veganskt men vi som gjort det här valet vill få möjlighet att göra det, säger hon.

Familjen består av mamma Johanna, pappa Lars och barnen Eli, 4 år och Ilon, 3 veckor.
Familjen består av mamma Johanna, pappa Lars och barnen Eli, 4 år och Ilon, 3 veckor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!