Duellen: 15 heta frågor till kandidaterna

Vem kommer Socialdemokraterna föra fram som första namn till kommunalrådsposten? Och hur skiljer sig kandidaterna åt i politiken? Här svarar Lenita Ericson och Kent Ögren på 15 högaktuella frågor om Luleås framtid.

Kent Ögren eller Lenita Ericson? Kommunalrådskandidaterna bekänner färg i ett antal viktiga frågor. I dagarna lägger valberedningen fram sitt förslag.

Kent Ögren eller Lenita Ericson? Kommunalrådskandidaterna bekänner färg i ett antal viktiga frågor. I dagarna lägger valberedningen fram sitt förslag.

Foto: Montage

Luleå kommun2019-11-22 05:00

1) Ska kommunen fortsätta med de beslutade besparingarna?

: Ja, det är nödvändigt med en ekonomi i balans. Utan en ekonomi i balans har man inte kontroll över vad som händer i framtiden.

LE: Vi behöver säkerställa att vi har en ekonomi i balans så att vi inte ska hamna i situationen att behöva låna till driften. Där måste vi följa ur ekonomin utvecklas och i vilken takt vi behöver genomföra konkreta besparingar. I år har nämnderna klarat sitt uppdrag bra. De stora besparingarna har gjorts i stadsbyggnadsnämnden men alla nämnder har haft tajtare ramar och klarat det.

2) Under Nordström backade S från 49 till 37 procent. Vad krävs för att stödet ska öka igen?

: Vi behöver vara med synliga bland befolkningen och driva en politik som medborgarna känner igen. Vi ska vara aktiva på föreningsmöten, byaträffar och dylikt. Luleåborna ska känna igen oss, kunna nå oss och lämna budskap om vad de tycker om det vi gör.

LE: Det är hårt arbete och ödmjukhet som gäller. Vi behöver vara ute bland folk, närma oss medborgarna mer och förklara varför vi tänker på ett visst sätt.

3) Ska samarbetet med Moderaterna fortsätta?

: Under den här mandatperioden har vi en överenskommelse som ska hållas. Det har varit ett gott samarbete med givande och tagande. Sedan får vi se vad som händer. Det beror på valresultatet.

LE: Det gäller för den här perioden och det har fungerat väl. Sedan sticker jag inte under stol med att vi partipolitiskt står närmare andra partier. Vi får se vad som händer och om det finns fler partier som vill ta ansvar för en ekonomi i balans.

4) Ska arbetet med Framtidens skola fortsätta, och hur ställer du dig till planen på en högstadieby?

: Skolfrågorna är viktiga. När det gäller alla detaljer kring beslutet om Framtidens skola måste jag sätta mig in i dem innan jag svarar. Det kan vara rimligt att bilda en högstadieby utifrån att skapa större effektivitet och tillgång till utbildade lärare.

LE: Jag har stor tillit till att barn- och utbildningsnämnden ser till att planera skolan för barnens bästa. En högstadieby kan vara en lösning men det är lätt att frågan blir polariserad. Det behöver inte vara den enda lösningen. Det finns exempelvis pilotprojekt kring fjärrundervisning som är mycket intressanta. Luleå är en geografiskt spridd kommun och fjärrundervisning kan bland annat minska transporter.

5) Vad vill du göra för att reparera skadorna och det bristande förtroendet för partiets skolpolitik?

: Som jag sa, vi ska vara ute och föra samtal. Det är viktigt att vi kan nå en förståelse för hur politiken hänger ihop. Det finns mycket som en kommun måste ta hänsyn till. Sedan tror jag också att förtroendet ökar när man börjar se resultatet av de genomförda förändringarna.

LE: Mycket handlar om processen, alltså inte vad vi gjort utan hur. Det är komplexa processer och vi behöver få ut kunskap och budskap att kommunen har många olika parametrar att ta ansvar för. Vi ska inte glömma att vi har en väl fungerande skola i Luleå. Det har spridits nidbudskap och det är tråkigt. Vår skola håller bra kvalitet men det har hamnat i skymundan.

6) Hur vill du förbättra medborgardialogen?

: Det talas mycket om medborgardialog. Jag tycker inte man ska formalisera den. Det handlar om att tacka ja till inbjudningar och se till att folk får komma till tals i tid i processerna. Sedan är det så, att även om politiker lyssnar så kan de inte alltid göra som medborgarna vill.

LE: Min känsla är att vi blivit lite försiktiga eftersom en del gått fel tidigare. Men vi måste upp på hästen igen. Sedan behöver det inte vara att man alltid sitter i ett rum och diskuterar frågor. Det finns enkla och snabba vägar, enkäter, paneler, appar, där man kan komma ut med frågor.

7) Tycker du att partiet bör inta en öppnare attityd även mot oppositionen, som fått försämrade förutsättningar och minskad insyn efter valet?

: Jag lyssnade på debatten senast om att ha heldagsmöten i fullmäktige. Det talades vitt och brett om demokratin, som om den består av en heldag i fullmäktige. Det är en mycket större fråga än hur man riggar formen för möten och sammanträden. Vi ska alltid lyssna på andra partier. Sedan måste man som ledande parti hitta former för hur man går vidare med beslut. Man får inte alltid alla med sig.

LE: Min grundinställning är att majoriteten ska ha en öppenhet mot oppositionen. Samtidigt har det varit ett val och det finns ett parti som väljarna förväntar sig ska styra. Det är ingenting att be om ursäkt för. Därmed inte sagt att man inte ska lyssna på andra partier. Jag har bland annat återupplivat gruppledarträffar på senare tid.

8) Hur vill du förbättra förutsättningarna för näringsliv och boende på Luleås landsbygd?

: Det här är en av de största utmaningarna vi har. Vi har ett antal utpekade centrumpunkter på landsbygden och dem måste vi satsa på på olika sätt. De som kan frågorna bäst är näringslivet självt. Vi ska samla representanter från dem och utifrån de idéer som finns hitta en utveckling för fler jobb och bostäder.

LE: I översiktsplanen har vi slagit fast att 20 procent av befolkningen ska bo på landsbygden. Då behöver vi också se till att det kan byggas där. Näringslivet kan de här frågorna och de ska vi ha en dialog med. Landsbygdsrådet är ett viktigt forum. Att stötta projekt på landsbygden, att säkra kollektivtrafiken och bredbandsutbyggnad är viktiga frågor. En del av det rår vi inte över själva men vi kan se till att påverka regionalt och nationellt.

9) Hur ser du på rekryteringen av kommundirektör? De senaste direktörerna har hämtats från kommunens egen verksamhet, är det dags för en person utifrån?

KÖ: Det lär bli en av de första frågorna som ett nytt kommunalråd får hantera. Jag tar gärna någon utifrån. Vi behöver ett inflöde av kompetens och erfarenhet från andra håll i landet.

LE: Det är viktigt nu med kontinuitet och stabilitet. Det har varit stora förändringar i chefsled och struktur. Hur mycket förändring klarar en organisation av? Det behöver vi ha respekt för när vi rekryterar.

10) Kommunen når inte befolkningsmålen. Hur vill du öka inflyttningen?

: En av de stora utmaningarna. Inflyttningen är viktig och har en uppsida i att ekonomin förbättras. Luleå har haft en svag befolkningsutveckling men nu har vi byggt bostäder och skapat möjligheter för folk att flytta hit. Återstår att öka attraktiviteten för kommunen. Det ska vi bland annat göra med utökat samarbete med näringslivet och universitetet.

LE: Genom att fortsätta jobba hårt med jobbskapande åtgärder i samverkan med näringslivet. Det är viktigt att vi kan erbjuda bra välfärd, bra utbud för kultur och fritid, att vi har mark tillgänglig för nyetableringar och att vi håller i bostadsbyggandet.

11) Många studenter på LTU försvinner från Luleå efter examen. Hur vill du få fler att stanna kvar?

KÖ: Här finns en enorm potential. Luleå har egentligen allt. Det är en välutvecklad industriort och vi har stora aktörer inom tjänstesektorn, och det tillkommer fler ben att stå på hela tiden. Vi har ett aktivt kulturliv med teater, film och dans, framgångsrika idrottslag och förutsättningar för aktiv fritid som i sig är viktiga. Men vi når inte riktigt ut med detta. Hela kedjan måste hänga ihop.

LE: Det hänger ihop med föregående fråga. Spännande jobb. Enkelt att hitta bostad. Och såväl det lokala näringslivet som kommunen måste bli bättre och aktivare på att "headhunta" studenter tidigare.

12) Hur vill du få fler unga kvinnor att välja att stanna i Luleå och även flytta till hit?

KÖ: Vi måste skapa en diskussionsgrupp med ungdomar. Inte bara kvinnor, utan även unga män. Frågorna mår bra av att inte segregeras i vissa grupper. Vilka förväntningar finns? Vad saknas? Och så vidare.

LE: Det är viktigt att det finns en spännande arbetsmarknad och att den marknaden verkligen är jämställd och öppen för kvinnor. Globalt ser man att de viktigaste frågorna är öppenhet, att alla ska kunna vara som de är. Samt att staden har en estetiskt tilltalande arkitektur. Att skapa vackra miljöer är viktigt.

13) Kan Luleå ta emot fler nyanlända än vad som har skett de senaste åren?

KÖ: Det är en viktig fråga som dels hänger ihop med behovet och vilka möjligheter som finns att integrera dem, men även med kommunens behov av arbetskraft och där är nyanlända en del. Svårt att svara på idag.

LE: Absolut. Jag tänker både på nyanlända och på annan slags arbetskraftsinvandring, som kommer vara nödvändig för att Luleå och Norrbotten ska klara av att bemanna offentlig sektor. De nyanlända är en stor möjlighet som vi måste ta tillvara på.

14) Hur ska Luleås välfärd säkras i framtiden, kan medborgarna räkna med samma service som tidigare?

KÖ: Den viktigaste faktorn är ordning och reda i ekonomin. Vidare måste vi bli fler Luleåbor, då får vi mer skattepengar att använda. Kompetensförsörjningen är mycket viktig. Digitaliseringen kanske löser en del men ska vi bedriva omsorg måste vi ha duktig personal i fysisk form. Arbetsmiljöfrågor och lönefrågor är viktiga att utveckla.

LE: Jag fastnar på uttrycket "samma service". Givetvis ska vi ha bra utbildning för barnen och en trygg omsorg för äldre. Men allting behöver kanske inte göras på samma sätt som tidigare? Det viktigaste är att kvalitén ska vara lika bra eller bättre. Om förändringen ska vara möjlig kräver det att offentlig sektor är förmögen att hitta nya innovativa sätt och att de som tar emot är mottagliga.

15) Är det samlade framtidsdokumentet ”Vision 2050” fortfarande ett prioriterat arbete med tanke på de ekonomiska utmaningar som Luleå har?

KÖ: Jag har ingen direkt insyn i visionsarbetet. Men oaktat ekonomi är det alltid viktigt att ha en vision. Det som debatterats i Luleå på senaste tid har ju handlat om kortsiktiga åtgärder. Men det gäller att orka driva en utveckling och politik genom långsiktiga mål.

LE: Det är ännu viktigare nu att hålla ögonen på de långsiktiga visionerna och målen. Annars riskerar vi att ta kortsiktiga beslut som påverkar frågor negativt, exempelvis gällande ökad jämlikhet och fördelning av makt och resurser på ett mer jämställt sätt.

Anna Lindh Wikblad och Lenita Ericson blir sannolikt ett radarpar som kommundirektör och kommunalråd om Ericson väljs. Ögren däremot vill ha en kommundirektör utifrån.
Anna Lindh Wikblad och Lenita Ericson blir sannolikt ett radarpar som kommundirektör och kommunalråd om Ericson väljs. Ögren däremot vill ha en kommundirektör utifrån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!