Vi backar två år tillbaka. Andreas planerade att vara föräldraledig i drygt ett år. Han letade efter något som kunde ge honom ett avbrott från vardag, hem och barn. Hans sambo tipsade om en annons om projektet BeChange i tidningen. Klimatrådgivaren Stina Sundqvist och mentala coachen Ann Murugan skulle hjälpa 21 Luleåbor med hur de skulle byta och bryta vanor som innebär klimatpåfrestningar.

Det första deltagarna fick göra i projektet var att ”väga in” sig på klimatkontot.se . På denna internetsida gör man en klimatkontroll av hur mycket ens sätt att leva belastar planeten med koldioxid.

– Jag fick resultatet 15,5 ton koldioxid, vilket inte sa mig speciellt mycket förrän jag fick en siffra på hur mycket medelsvensken belastar miljön: 11,5 ton.

Artikelbild

| Industrin. Det är inte bara industrin som måste minska sina utsläpp. Ansvaret faller numera även på medborgarna.

– Då kändes det inte speciellt bra, konstaterar Andreas Wåhlström.

BeChanges fokus ligger på ”bostaden, bilen och biffen”, alltså boendet, resvanorna och maten, berättar Andreas.

Hans miljövanor, före BeChange, gjorde att han var ett mycket gott exempel på hur hans klimatpåverkan skulle kunna minskas. Faktum är att han under de nio månader han var med, fick ner sitt koldioxidutsläpp med 75 procent, till en fjärdedel av vad det var från början.

Han är mycket noga med att poängtera att han inte gjort några större uppoffringar och att de flesta skulle kunna göra som han. Men projektet har givit honom tips och mental coachning att genomföra förändringarna.

Artikelbild

| Välj vegetariskt. Att äta vegetariskt innebär minskade koldioxidutsläpp.

– För mig handlade det mycket om bilen och biffen, alltså pendlandet och maten.

Eftersom Andreas jobbar som verksamhetsutvecklare inom skolan i Boden och bor i Luleå, hade familjen två bilar för att hantera vardagen. Men behövdes det?

Artikelbild

| Välj ressätt. Går det att åka tåg dig du ska? Kanske är det i så fall det du ska välja?

– Nej. Vi sålde båda bilarna och köpte en elcykel och en elbil. Vi klarar oss bra.

Andrabilen skulle bland annat ersättas med elcykeln, var det tänkt. Men det har visat sig att cykeln rullar dubbelt så många mil som andrabilen.

– Allt är så otroligt mycket enklare med elcykeln, säger Andreas som hellre tar cykeln och rullar förbi alla köer när han åker till stan.

Elbilen kostade visserligen mer i inköp än en bil som körs med fossila bränslen.

– Men när jag betalade den, hade jag inga mer kostnader. Jag räknar med att inom fem år kostar det mig ingenting att ha bil annat än kostnaden för elektriciteten som jag tar ur mitt motorvärmaruttag.

Han myser när han berättar att en av fördelarna med elbil ”just nu i alla fall”, är att de p-platser som är reserverade för elbilar, till exempel i Kulturens hus underjordiska garage, ofta är tomma och väntar på just honom. Men det kommer naturligtvis att bli förändringar av detta, när fler och fler köper elbil och konkurrensen om p-platserna hårdnar.

Hans och familjens matvanor påverkade också koldioxidutsläppen.

– Jag har alltid ätit kött och kunde nästan inte tänka mig en måltid utan kött. Men det gick, det också. Nu har jag ätit vegetariskt i över ett år och jag saknar faktiskt inte kött.

Med hjälp av en bra vegetarisk kokbok kom han på att de olika vegetabiliska proteinerna var en väl så god (i dubbel bemärkelse) ersättare till köttprotein.

– Att använda kött var förr ofta ett tecken på att det var ont om tid. Det var enkelt att laga makaroner och köttbullar, när barnen var hungriga. Men allt som krävdes var att lära sig några snabba vegetariska vardagsrecept så flöt vardagen på som förr.

Andreas och hans sambo har tre barn, sju, fyra och två år. Sjuåringen har inte riktigt samma matvanor som den övriga delen av familjen.

– Det är svårare för henne, hon går i skolan. När vi andra äter vegetariska hamburgare, får hon hamburgare med kött.

Även om BeChange-projektet tog slut i juni förra året, fortsätter Andreas och hans familj att spara koldioxid. De planerar ett energisnålt och miljövänligt boende på Hällbacken i Luleå och bor för tillfället i hyresrätt.

Projektet BeChange handlar inte om att ge någon dåligt samvete för att de inte sparar på sina koldioxid. Istället är meningen att motivera och informera.

– All förändring är jobbig och det kan vara jobbigt att tänka på allt elände som miljöpåverkan för med sig, konstaterar Andreas som svar på frågan varför inte fler lever som han och hans familj.

– Det svåraste är nog att frigöra sig från pressen från samhället att för att vara en lycklig familj så måste man åka utomlands varje år, byta telefon vart annat år, ständigt renovera och dessutom köpa nya kläder stup i kvarten. Vi lever i en värd där vi pumpas med reklam och uppmaningar att hela tiden konsumera för att vara en lyckad och lycklig människa.

Andreas Wåhlström konstaterar dock att alla kan få ner sina utsläpp kanska enkelt.

– Byt elbolag till ett som producerar miljövänlig el, byt ut lamporna till LED-lampor, stäng av dina elektriska apparater och ha dem inte på standby. Ät vegetariskt och tänk över hur du reser och om du verkligen måste åka utomlands för att få tid att umgås med din familj. Man bör först förändra något som känns enkelt så går restan av bara farten.