Ericson (S): "Inte vad jag hade hoppats på"

Lenita Ericson (S) satsade allt på kommunalrådsposten – men ratades av valberedningen. Hon har dock inte kastat in handduken – ännu. "Partiet borde välja någon som bygger förtroendet hos Luleåborna över nästa val", säger hon.

"Valberedningens beslut är inte vad jag hade hoppats på. Jag kommenterar inte deras förslag i övrigt", säger Lenita Ericson (S) under fredag eftermiddag.

"Valberedningens beslut är inte vad jag hade hoppats på. Jag kommenterar inte deras förslag i övrigt", säger Lenita Ericson (S) under fredag eftermiddag.

Foto: Pär Bäckström

Luleå kommun2019-11-22 14:50

Under fredag eftermiddag kom beskedet att Socialdemokraternas valberedning, med ordförande Carina Sammeli, föreslår Kent Ögren som förste kommunalråd och Emma Engelmark som vice ordförande i kommunstyrelsen

För nuvarande vice kommunalråd Lenita Ericson – som också kandiderar till ordförandeposten – kom beskedet inte som en total överraskning. 

– Carina Sammeli meddelade mig innan, så att jag inte skulle få det via media, säger hon.

Lenita Ericson, som hade nominerats av tio S-föreningar och en medlem inför partiets representantskapsmöte den 9 december, vill samtidigt inte dölja sin besvikelse över valberedningens beslut.

– Det här är inte vad jag hade hoppats på. Nu får jag fundera vad det innebär för min kandidatur. Svårt att ta ställning till just nu, eftersom jag känner ett stort stöd från människor runtikring mig.  

Hon säger sig inte ha haft några föraningar om valberedningens beslut.

– Nej, det kan jag inte säga. Jag tycker att det har varit en öppen fråga, även om jag också har respekt för att valberedningen har haft en svår uppgift. Det har ju varit blandade skurar kring vem medlemmarna har nominerat. 

Lenita Ericson har också kritiserats internt för att hon kom ett ultimatum under nomineringsprocessen – och endast kandiderade till ordförandeposten.  

Men även i dag försvarar hon den hållningen.

– Det kändes starkt i hjärtat och magen, tidigt i processen, att det är i en ordföranderoll jag gör mest nytta för partiet och för Luleå. Det har jag inte svajat i alls. Att gå in som ordförande kändes som ett naturligt steg för mig.

Kan detta innebära att du i stället väljer att kandidera till vice ordförandeposten?

–  Nej, det gör det inte, säger Ericson.

Under utfrågningen av de totalt fem kandidaterna till kommunalrådsposterna var Lenita Ericson den som öppnade upp mest för att partiet behöver idka självrannsakan och öppna för en bättre medborgardialog, med tanke på alla stormar i kommunen de gångna åren.

Då pekade hon också på att S behöver en långsiktig strategi i valet av kommunalråd.

–  Jag tycker inte att vi har råd med några ”mellanlösningar”. Partiet borde välja någon som bygger förtroendet hos luleåborna över nästa val.  

Betyder det att du inte ser Kent Ögren som ett vallokomotiv och ett kommunalråd även efter 2022?

– Tja, han har varit tydlig med att han inte själv ser sig som det heller i tidningsintervjuer.

Hur ser framtidsscenariot ut för dig i övrigt?

–  Det val jag står inför nu är att antingen kvarstå som kandidat till ordförandeposten, eller inte.  

Valberedningen blev överkörda 2017, när du valdes till vice ordförande i stället för Carina Sammeli. Tror du att samma scenario kan bli aktuellt nu?

– Det är just sånt jag ska fundera på i några dagar nu. 

När kan du lämna besked om hur du går vidare i kommunalrådsstriden?

– Jag behöver landa i detta nu, men under nästa vecka har jag nog tagit ställning, säger Lenita Ericson på fredag eftermiddag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!