Två polispatruller samt en delegation från länsstyrelsen dök oanmält upp hos lantbrukare i Norrbotten på fredagen för att omhänderta 50 nötkretatur. Men när de kom till gården var alla djuren borta.

Omhändertagandet av djuren hade beslutats av länsstyrelsen efter år av kontroller och förelägganden hos den aktuella bonden. Vanvårdade djur och brister i djurhållningen i stort har varit ärenden som avhandlats.

Martin Wass djurhandläggare hos polisen var den som skulle " sy ihop" insatsen hos lantbrukaren, han berättar:

– Det är ju inte bara att åka på plats och hämta djuren. De måste ju stallas upp någonstans under utredningstiden. Jag lyckades till slut hitta ett sådant ställe, utanför länet. Det tar ju tid att ordna en sån sak och jag fick ringa runt lite, säger Wass som befarar att lantbrukaren blivit förvarnad av någon som lagt ihop två och två trots att någon info om vilken gård det gällde inte yppats.

Han berättar att det var mer än snopet för den stora delegation som oanmält 08.15 dök upp på den aktuella gården:

– På gården fanns då bara bonden, alla djuren var borta och en tredjedel av kreaturen hade han skickat på slakt sa han, de andra är borta och vi vet inte vart de är, säger Wass.

Lantbrukaren i fråga har inte gjort något brottsligt i och med att djuren flyttats:

– Nej men beslutet om omhändertagande kvarstår och får vi veta vart de är så kommer det att effektueras. Länsstyrelsen djurskydd är ju oroade över de här djurens väl och ve. Flera av djuren har befunnits vara i dålig kondition på grund av att de inte fått bra foder och den liggahall där de vistats som frigående djur inte ströats och hållits ren, säger Wass.

Insatsen hos lantbrukaren blev en kostsam historia även utan att man kunnat genomföra hämtningen av de femtio djuren. Två polispatruller, en eftersöksjägare som skulle använts för att spåra upp och skjuta av djur som gett sig av, djurtransport, fem personal från länsstyrelsen samt en veterinär fanns på plats.

Den aktuelle lantbrukaren ska enligt Wass ha ogillat länsstyrelsens beslut. Han berättade inte heller vart de djur som inte slaktats tagit vägen.

– Men är det någon som vet det så får man gärna höra av sig till polisen eller länsstyrelsen säger Martin Wass som aldrig varit med om en liknande situation.

Mest läst just nu:

Chocken: 50 kor mystiskt försvunna i Norrbotten

Buss körde från flyktingungdomar

Så mår kvinnan efter den våldsamma kraschen

Åkerijätten skär ner i Norrbotten

Luleåvimmel från 1999: Känner du igen någon?