Claes Isoz var en av många som passade på att besöka marinens skolfartyg Falken när hon låg för ankar i Södra hamn. Ombord fanns ungdomar från Sjövärnskåren och Bernadottegymnasiet – och Sofia Fallenius som inte tillhör någondera.

– Jag var på en utbildningsdag på Berga och därför fick jag komma med, berättar Sofia Fallenius som är från Stockholm och aldrig varit så lång norrut som Luleå.

– Det är en jättechock att komma ut på däck mitt i natten när man ska gå på vakt och upptäcka att det är helt ljust, utbrister hon.

Artikelbild

| Fartygets vackraste skägg sitter på fartygschefen själv Thomas Falk.

Sofia Fallenius tog hand om Manfred Lindberg och hans pappa Johan när de fick runt på fartyget. Hon fick svara på frågor och visa Falkens ratt på akterdäck.

Jonas Granberg och dottern Alva hade kommit till Södra strand för att "hänga lite" och visste inte ens att Falken låg vid kajen. Men de passade på när tillfälle fanns att se skonerten, både på däck och nere i manskapsutrymmena.

– Bra, tyckte Alva på frågan om hur det hade varit att se sig om.

Fartygets grannaste skägg, alla kategorier, sitter på fartygschefen löjtnant Thomas Falk (passande nog). Han har varit Falken trogen i decennier, på olika poster.

Artikelbild

| Manfred Lindberg fick guidning på Falken av Sofia Fallenius.

– Falken är inte byggd för att vara lätt att segla, bekänner han.

– Det är ett skolskepp och den som seglar med henne ska råka ut för lite problem.

Artikelbild

| Jonas Granberg och dottern Alva passade på att se Falken i hamnen.

Falken ligger i Södra hamn till torsdag förmiddag, då hon avgår mot söder igen. Avsikten var att segla ända upp till Haparanda, men de planerna fick hastigt ändras.