Busvädrets framfart får nu konsekvenser för busstrafiken i länet. Framåt eftermiddagen på torsdagen ställde Länstrafiken in flera stora busslinjer.

– Det blir så ja. Det har kommit dithän, säger Kenneth Johansson.

Bussen som går mellan Luleå och Piteå är inställd tillsvidare. Likaså bussen mellan Boden och Luleå.

– Mellan Älvsbyn och Luleå kör man inte in i Klöverträsk, det är besvärligt att köra in på småvägarna.

Troligtvis kommer fler linjer att ställas in under kvällen.

– Successivt kommer vi nog att ställa in mer och mer. Vi får ju hoppas att det avtar, men de har lovat att ovädret fortsätter. Dessvärre.

Vid 17-tiden är det kusten som har drabbats hårdast medan övriga länets trafik rullar på.

– Jag har inte fått in några rapporter om att linjer ställts in i Kalix eller Haparanda. I Malmfälten blåser det mycket men vi har inga inställda turer. Vi får se vad som händer framåt och på morgontimmarna, ovädret rör sig uppåt.

Hur gör ni med resenärer som "sitter fast" på en ort, och kanske inte tar sig hem?

– Det är svårt att lösa problemet när det är det här ovädret. Går det inte att köra med buss, går det inte att köra med vanlig bil. Det går ju inte att skicka ut skotrar.

Har ni någon plan för morgondagen?

– Det är bara att hoppas att vi är igång i morgon igen. Vi är ändå vana här uppe att det kan vara så här. Jag såg att Luleå kommun ställde in skolan så att man kunde ta sig hem. Det var ett bra beslut, då har de inte fastnat där. Alla som plogar och snöröjer är på tå.

Det är upp till chauffören att fatta beslut om bussturen ska ställas in.

– Sedan har varje entreprenör en trafikledning men i de svåra lägena är det bättre att ställa in trafiken än att ha en massa människor i bussen som fastnar i trafiken, säger Kenneth Johansson.