Hilda Hassler, Luleå:

Vad som är rimligt hänger ihop med hur familjens ekonomi ser ut. Sen beror det på hur gamla barnen är. Till en under året räcker det med julklappspappret från någon annans paket. Sen när barnen är några år gamla tycker jag det är viktigare med ett helt gäng paket som inte behöver vara dyra alls (tex fem paket á 50kr). När tonårstiden kommer blir det en helt annan sak. Då hamnar jag också på några tusen/barn, men inte så många paket, snarare en "rejäl" sak och tre småsaker. Det eviga dilemmat är den vuxnes oro för att barnen ska bli besvikna - samtidigt som man vet att man i princip aldrig kan infria deras förväntningar fullt ut. Julen är underbar. En annan sak som jag har tänkt mycket på - vi köper för "stora" saker för tidigt till våra barn. Ettåringar får trehjulingar och tvååringar en kickbike. När vi istället borde vänta tills de är gamla nog att njuta av leksakerna på stört!

Sara Andersson, Luleå:

Svår fråga med antal, det beror ju på vad varje klapp kostar. Många billigare innebär fler paket. Inte mer än 3000 kr per barn. Har man lite större barn köper man hellre något lite dyrare än massa billigt små tjafs. Det innebär att det inte så många paket. Kan bli lite svårt att få ihop med barnens önskan att få öppna många paket. Min 10-åring vill helst ha så många paket som möjligt medan 13- åringen ser mer till innehållet. Får han en TV är han nöjd med ett paket.

Alexandra Reichler, Umeå:

5-600 tycker jag är rimligt. Men det blir alltid mer. Bara en kartong starwarslego kostar ju så mycket. Jag antar att det blir mer också ju äldre barnen blir. Mina är tre och fem år.

Simon Laiti, Luleå:

Det beror på hur gamla de är. Mina barn är sex och två år och jag tycker att det är rimligt att lägga omkring 500 för den yngre och 1000 kronor till den äldre. Jag tycker att man kan lägga mer pengar på de äldre barnen. De yngre känner ändå inte till pengars värde och är glada för till exempel leksaker som är lite billigare.

När det gäller mor-och farföräldrar så tycker jag att det är rimligt att de ger två klappar var till barnen. Inte mer. Det är väl alltid så att mor- och farföräldrar vill skämma bort men det kan bli för mycket.