Fördjupad granskning av Lekfalkaffären

Luleå kommuns revisorer har beslutat att genomföra en fördjupad granskning av händelserna som föranledde att Luleås kommundirektör Mikael Lekfalk fick sparken.

Mikael Lekfalk fick sparken den 4 oktober sedan det framkommit att han brutit mot kommunens riktlinjer.

Mikael Lekfalk fick sparken den 4 oktober sedan det framkommit att han brutit mot kommunens riktlinjer.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå kommun2019-11-21 18:03

KPMG har på uppdrag av kommunrevisionen genomfört en förstudie. Där har företaget tittat närmare på två olika uppgifter som framkom när det avslöjades att Mikael Lekfalk direktupphandlat ett mentorstöd till sig själv.

Avtalet skrevs under först i november 2018, fem månader efter att det börjat gälla. Inte heller hade kommunstyrelsen fått någon information om avtalet.

I förstudien framkommer att vissa avsteg gällande riktlinjer för upphandling har förekommit. Eftersom Luleå kommun redan aviserat att det pågår en översyn av policy och riktlinjer avvaktar revisorerna med att fatta beslut om fördjupad granskning i det området.

– Vi kommer att följa upp frågan inom ett år för att avgöra om vidtagna åtgärder varit tillräckliga, säger Rolf Höglund (M), ordförande för Luleå kommuns revisorer.

När det däremot kommer till efterlevnaden av kommunstyrelsens delegationsordning ser revisorerna betydligt allvarligare på bristerna. 

Ärenden om direktupphandling ska anmälas till kommunstyrelsens nästföljande sammanträde. Detta har dock inte skett under 1,5 års tid, något som Norrbottens Media rapporterat om tidigare.

– Revisionen ser allvarligt på att detta kunnat hända och dessutom fortgå under så lång tid utan att någon noterat detta. Vi kommer med anledning av detta att fatta beslut om en fördjupad granskning i syfte att bedöma om kommunstyrelsens interna kontroll är tillräcklig, säger Höglund.

Mikael Lekfalk fick sparken den 4 oktober.

Rolf Höglund, ordförande för Luleås kommunrevisorer.
Rolf Höglund, ordförande för Luleås kommunrevisorer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!