På söndagskvällen höll Malmbanans Vänners styrelse ett extrainsatt krismöte, med anledning av branden som härjat i Tyskmagasinen. Lågorna slukade merparten av den fordonspark som föreningen använder för veterantrafik, berättar ordförande Arnold Vonkavaara:

– Jag har inte precis alla detaljer ännu, men det verkar som att alla vagnar vi använt för veterantåg har brunnit. Situationen gör det otroligt svårt att kunna bedriva trafik i sommar.

Föreningen, som bildades 1982 för att bevara fordon från Malmbanans tid och arrangera resor med veterantåg, har en omfattande samling anrika vagnar och lok. En stor del av dem står ännu oskadda vid Järnvägsmuseet i Karlsvik, en kilometer söder om skadeplatsen. Dessa är dock museiobjekt, förklarar Arnold Vonkavaara, till skillnad från de driftfordon som förvarades i ett av nedbrunna magasinen.

Artikelbild

– Det är en stor del av våra besiktigade och trafikdugliga fordon som har gått till spillo. Och på ett sätt är det 35 års arbete som gått om intet, så det är tragiskt.

Läs mer:

Polisen ger senaste nytt om lördagens brand

Här brinner K-märkta byggnaderna i Luleå ned

Bildspel: Se ruinerna av Tyskmagasinen

Se läsarbilderna från Karlshäll här!

Kurirens arkiv: Bilder och texter om Tyskmagasinen

Mest läst just nu:

Polisen ger senaste nytt om lördagens brand

Detta hände medan du sov

Svart midsommar i Finland

Man utsatt för rånförsök

Polisen vill ha in tips från allmänheten

Möt Siv Bergfors – Max ålderspresident