Patrik Ruumensaari, sektionschef för gatudriften, bedömer att röjningen under natten och förmiddagen gått bra.

– Jag har inte fått facit fullt ut men det verkar inte vara några större bommar. De flesta som kör var också med förra säsongen så de vet vad som gäller, säger han.

Utkallningen skedde klockan 2 natten till onsdagen. Senast klockan sju ska cykelvägar och huvudstråk vara röjda. En miss är känd redan nu.

Artikelbild

| Patrik Ruumensaari.

– Vi har en sträcka på Storheden, från Ektjärnsrondellen till träbron vid Biltema, som inte blev plogad i tid. Det verkar ha blivit någon kommunikationsmiss. Men vi får in felanmälningar eftersom. Under eftermiddagen och kvällen räknar vi med att allt ska vara rättat till. Det är den mänskliga faktorn som gör att det kan bli en del mindre missar så här i början.

Cykelbanan över Bergnäsbron var inte plogad på morgonen, men den tillhör Trafikverkets ansvar.

Kommunen har även hunnit med att hyvla i centrum. Ruumensaari räknar med att röjningen av bostadsgator kommer ta lite längre tid än normalt just den här dagen.

– Eftersom det är första gången så är det mjukt i kanterna och brunnar som sticker upp. De kör lite försiktigare men det går ändå sönder plogar och skopor.

Artikelbild

| Prydligt plogade cykelbanor i centrala Luleå. Bilden är tagen vid 8.30 på onsdagsmorgonen.

Underhållsarbete av ojämna och knottriga vägar kommer sedan att ta vid och utföras veckan ut.

– Vi har ungefär 40 mil vägar att ploga på relativt kort tid. Så kan det vara 500 meter som är oplogat och då blir det fokus på det. Det kan kännas lite otacksamt men så är det. Det är bra att medborgarna hör av sig. Det uppskattar vi, säger Ruumensaari.