Framtiden oklar för Musikens makt

Musikens makt får inte sin ansökan om utökat bidrag beviljad. "Vi är inställda på att det inte blir någon festival nästa år", säger Elisabeth Rosenbrand.

Musikens makt lockade nästan 15 000 besökare under årets festival.

Musikens makt lockade nästan 15 000 besökare under årets festival.

Foto: Petra Älvstrand/frilans

Luleå kommun2019-10-15 20:45

I måndags behandlade kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott frågan om hur stort stöd Musikens makt ska få om de anordnar en festival år 2020. Musikens makt har ansökt om totalt 1, 8 miljoner kronor, vilket är samma summa som de har sökt under de senaste åren. 

Förslaget som klubbades under måndagens arbetsutskott var att de ska få 1,4 miljoner.

Enligt Elisabeth Rosenbrand, projektledare för Musikens makt, kommer de inte att kunna genomföra festivalen om de inte får det bidrag som de har sökt.  

– Vi är inställda på att det inte blir någon festival nästa år, men det känns ganska väntat. Det känns helt vansinnigt att kasta bort ett sånt varumärke som vi har byggt upp på de förutsättningarna som vi har haft och det är tråkigt för Luleå, säger Elisabeth Rosenbrand. 

Förra året fick Musikens makt ett bidrag på 1 150 000 kronor samtidigt kommunen ställde upp med en förlusttäckningsgaranti på 300 000 kronor. 

Hela förlusttäckningsgarantin gick åt och enligt Elisabeth Rosenbrand har de kämpat för att överleva på de medlen som de har fått. 

– Alla kostnader ökar medan vår budget står still. Vi kommer att förtydliga till politikerna att vi faktiskt inte kan genomföra festivalen på de här premisserna. Sedan får vi se om frågan är prioriterad. 

Nu kommer frågan att gå vidare till kultur- och fritidsnämnden som kommer att ta ett slutgiltigt beslut den 28 oktober. 

– Vi har fått 1 450 000 av kommunfullmäktige för att genomföra festivalen, men sedan kan man bevilja mer men då behöver nämnden  också bestämma vart man ska ta de pengarna ifrån och det är ingen som vill spara på något annat för att utöka bidraget, säger Emmeli Nybom (S), ordförande kultur-och fritidsnämnden.

"Beslutet känns ganska väntat", säger Elisabeth Rosenbrand om att Musikens makt kanske inte blir av år 2020.
"Beslutet känns ganska väntat", säger Elisabeth Rosenbrand om att Musikens makt kanske inte blir av år 2020.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!