Gängbråket på Ormberget – utredning nedlagd

"Det går inte att styrka brott", säger åklagare Anna Väppling.

Utredningen gällande det bråk, på parkeringen nedanför Ormberget, där fyra personer skadades är nedlagd. "Går inte att styrka brott", säger åklagare Anna Väppling.

Utredningen gällande det bråk, på parkeringen nedanför Ormberget, där fyra personer skadades är nedlagd. "Går inte att styrka brott", säger åklagare Anna Väppling.

Foto: Mathias Asplund/Norrbottens Media

Luleå kommun2019-10-23 21:01

Det var under natten till tisdagen den 16 juli som polispatruller och flera ambulanser larmades till parkeringen nedanför Ormberget i Luleå.

Ett bråk med ett 20-tal personer beväpnade med knivar och andra tillhyggen hade utbrutit och fyra personer fick uppsöka läkarvård, två män med allvarliga skador. En av dem var knivskuren i magen och hans skador bedömdes som livshotande.

Fyra män, 17, 22, 29 och 33-år gamla, häktades misstänkta för inblandning i uppgörelsen. 29-åringens försvarare, advokat Lars Grönberg, sa till Norrbottens Media i samband med häktningen att utredningen som finns mot hans klient är den tunnaste han varit med om.

Samtliga misstänkta släpptes på fri fot några veckor efter bråket.

Brottsmisstanken var i inledningen försök till mord, men tillfrisknandet för den mest skadade gjorde att åklagaren rubricerade ärendet till grov misshandel.

Enligt uppgifter till Norrbottens Media ska upprinnelsen till uppgörelsen ha varit ett bråk som uppstått under Luleå hamnfestival. Två gäng ska efter det ha kommit överens om att träffas på Ormberget för att "prata ut" om händelsen – men fredssamtalet urartade.

När Norrbottens Media under tisdagen frågar åklagare Anna Väppling om utredningen så säger hon:

– Den vill jag minnas att jag lagt ned.

Varför?

– Det går inte att styrka brott. Vi har helt enkelt inte kunnat bevisa att det som påstås har hänt.

Och det som påstås är grov misshandel?

– Ja precis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!