För fem år sedan flyttade Greta, 80 från sin villa till en lägenhet i Råneå efter att hennes man avlidit. Hon var glad över sitt nya boende men lyckan blev kortvarig. Duvor vistas på Gretas balkong där fåglarna sprider avföring och väcker henne på morgonen. Detta har resulterat i att hon inte kan nyttja den sedan hon flyttade in.

– Jag var så glad för min nya, fina lägenhet och så blev det så här. Att inte kunna använda sin balkong känns som att vara i ett fängelse, säger hon.

Greta kontaktade Lulebo som lovade att åtgärda problemet med duvorna, men inget hände. Hon fortsatte att kontakta Lulebo varpå de lovade flera gånger att komma och hjälpa henne.

Artikelbild

| Flera metoder för att skrämma bort duvorna har gjorts utan resultat.

– Det känns som att Lulebo bara nonchalerar mig och att ingen lyssnar. Och sen är det inte roligt att känna det som att man bara gnäller, säger hon.

2016 gjorde Greta en anmälan om störande fåglar till Luleå kommun men utredningen är nedlagd. Hösten 2018 besökte hyresbolaget henne och konstaterade problemet.I slutet av maj i år hörde Lulebo av sig och sade att de är på gång med en lösning.

– Men han som skulle komma och titta på det var sjuk, så det blev inget av det. Så jag betalar fortfarande hyra för en lägenhet med balkong, fast jag inte kan nyttja den, säger Greta.

Greta har under tiden fört anteckningar över sina samtal med Lulebo för att komma ihåg det som sagts. Anteckningar gör hon också för att få ur sig sina känslor och tankar om problemet som hon tycker är påfrestande. Först kände hon ilska som nu har övergått i uppgivenhet.

Artikelbild

| Balkongen är full med avföring.

– Detta gör att jag slutar tänka till slut. Jag är väldigt ledsen, säger hon.

Särbon Gösta har en sommarstuga som de vistas i ofta. Genom att vara där och hos sin vännina som bor några hus bort slipper hon duvorna. Annars hade hon flyttat.

– Men det är inte lätt när man är 80 år. Duvorna ska flytta och inte jag, säger hon.

Lulebos fastighetschef Carl-Axel Sundbaum säger att problemet med duvorna åtgärdats genom att piggar och nät satts upp för att förhindra att fåglarna inte kommer in i takfoten.

– Vi förstår att hon haft problem med det här. Tyvärr kan vi inte rengöra huset förrän häckningsperioden är över, fåglarnas bon är fredade just nu, säger Carl-Axel.

Som ytterligare insats har ett möte bokats nästa vecka med Greta för att diskutera ersättning för tiden hon inte kunnat använda balkongen.

– Det har jag inte fått något meddelande om, säger Greta.