Leif GW Persson anser att resningsbeviljade Kaj Linna aldrig borde ha åtalats för mordet i Kalamark.

I mars, när kammaråklagare Jens Göransson meddelade att han är redo att pröva åtalet på nytt i hovrätten, menade kriminologiprofessorn att det ändå fanns utrymme för att Linna kommer att frias.

– Det finns inga hinder för att han (åklagaren, reds anm) ändrar sig i ett senare skede, när han verkligen har gått på djupet i materialet, sa Leif GW Persson då.

Läs mer: GW om Linna: Åklagaren kan ändra sig

Nu, när ytterligare en man i 45-årsåldern har anhållits för medhjälp till mordet, är Leif GW Persson kortare i svaret.

Läs mer: Fallet Kaj Linna: Misstänkt för medhjälp

– Jag vet inte vem som har anhållits och vad misstankarna består i, så jag har inga kommentarer. Jag är ingen siare, säger kriminologiprofessorn och lägger på telefonluren.

I väntan på häktningsförhandling är den anhållne mannens identitet sekretessbelagd.

Sven-Erik Alhem, rättsexperten och förre överåklagaren, vill inte heller spekulera kring vem som misstänks för medhjälp till mordet.

– Men när jag såg att åklagaren skulle komplettera utredningen, utgick jag ifrån att det var ett sådant spår han hade, säger Sven-Erik Alhem till Norrbottens Media.

Att mannen i 45-årsåldern nu misstänks på sannolika skäl för medhjälp till Kalamarksmordet – talar det för eller emot Kaj Linnas skuld?

– Vi vet ännu inte vem personen är. Det är åklagarens bedömning att mannen misstänks på sannolika skäl men det är först om domstolen (Luleå tingsrätt, reds anm) häktar honom, som vi vet om detta håller.

Alhem konstaterar också att den nu anhållne mannens försvarare ska få komma med sina synpunkter under häktningsförhandlingarna i kommande dagar.

– Medhjälp till mord kan vara alltifrån fysisk till psykisk medhjälp. Frågan är vad personen själv säger kring detta? Nekar han i sten? Kanske har han alibi? Det enda vi kan säga säkert nu är att detta är ett tecken på att åklagaren går fram ”i ullstrumporna” och är ihärdig för att få fram ett så fullödigt underlag som helst.

Vad krävs av åklagaren?

– Han måste på objektiva grunder kunna emotse en ny fällande dom för Kaj Linna. Om han bara trampar vidare i gamla spår, så tror jag att det blir tungtrampat.

Samtidigt utesluter inte Sven-Erik Alhem att kammaråklagare Jens Göransson har fått betydelsefull ny bevisning.

– Någon kan ha tagit kontakt med åklagaren, någon som kanske inte ens har hörts tidigare. Då kan bevisläget förändras totalt.

Senast på lördag klockan 12 ska åklagare Jens Göransson begära den anhållna och misstänkta mannen i 45-årsåldern häktad.