Det är börsnoterade fastighetsbolaget Castellum som är intresserade av att köpa Norrportens fastighetsbestånd. Efter att uppgifter om affären läckt ut handelsstoppades Castellumaktien på måndagen på Stockholmsbörsen. När börsen öppnade på tisdagsmorgonen återupptogs handeln med aktien.

I ett pressmeddelande bekräftar bolaget att de jobbar med att utvärdera möjligheterna att köpa Norrportens fastigheter, men att de i nuläget inte kan säga något mer.

Norrporten startades 1994 och är ett av Sveriges största fastighetsbolag och har sitt huvudkontor i Sundsvall. De äger ett stort antal fastigheter med kontor, butiker och bostäder runt om i landet och även i Köpenhamn. Enligt deras egna uppgifter har fastigheterna ett marknadsvärde på totalt 25 miljarder kronor.

– Jag har inga kommentarer. Det här är ett utspel av Castellum, säger Leif Löfgren, Norrportens marknadsområdeschef i Luleå.

Norrporten är i dag en av de största fastighetsägarna Luleå. Totalt omfattar deras fastighetsbestånd drygt 110 000 kvadratmeter. Bland annat äger de galleriorna Shopping och Strand. De äger den nybyggda fastigheten i kvarteret Hunden, där bland annat Åhléns är inrymt.

Vidare äger de samtliga byggnaderna där länsstyrelsen håller till, undantaget själva residenset. Rättscentrum, som med sina drygt 20 000 kvadratmeter är den största fastigheten, ingår också i deras fastighetsbestånd i Luleå liksom ett antal lite mindre fastigheter.

Om det blir ett förvärv kan en affär troligen bli klar tidigast om någon vecka.