Han vet vad han vill, redan innan förvandlingen till jultomten var påbörjad fanns en önskan om att resultatet skulle bli en blandning av filmstjärnan Marlene Dietrich och musikern Ola Salo. Men med facit i hand så blev det bättre än så när vitt och silver blev frost i skägget, möt frisören tillika Norrbottensprofilen MióEvanne som Årets jultomte.

– Jag har alltid tyckt mycket om jultomten, säger han och minns samtidigt byatomtarna från barndomen i byn Tallberg, Luleå kommun, där han växte upp. Hur de for runt i alla husen och mest troligt också bjöds på alkohol i var stuga.

– Vi tyckte det var så roligt med tomtar som körde snöskotern i diket och ramlade när de kom ut, jag trodde alltid att de låtsades till jag blev äldre och kom på att så var det inte alls. Hemma hos oss bjöds tomten inte på alkohol, där var det strängt religiöst.

Artikelbild

| Årets jultomte. "Det tråkigaste jag vet är när folk vill se Kalle Anka. Jag kan stäcka mig till Karl-Bertil, under knivhot", säger Mió Evanne, frisör tillika norrbottensprofil, som låtit förvandla sig till Kurirens jultome.

Själv siktar han på varmare breddgrader den här julen, liksom han gjort de senaste fem åren. I år landar flyget på Hawaii tillsammans med maken och två goda vänner. I bagaget finns lugnet och friden samt en stor, tjock bok.

– På sätt och vis tar jag med julen även om den inte blir så röd.

Den här resan ska liksom tidigare resor inledas med friskvård. Ett åttadagarsbesök på en yogaklinik med hård träning och fiskkost väntar.

– Sen åker jag till Los Angeles och då ska vi typ göra tvärtom, säger han och skrattar.

Artikelbild

| På önskelistan. På den egna julklappsönskelistan står en god middag. "Varje år hotar jag barn och syskon med att de inte får köpa några julklappar, men de gör det ändå. Så jag önskar mig att de bjuder på middag.

MióEvanne gillar julen, han ser den som ganska viktigt. I resonemanget lyfter han fram att människor behöver anhalter i livet och lika hårt som de arbetar, lika mycket behöver de vila.

– Julen har inget egenvärde i sig, men vi behöver pauserna i livet som julen med de röda helgdagarna också ger. Julen är som bäst när man tar sig tid att träffa sina nära och kära. Sen tycker jag det är fel att vi överöser barnen med julklappar och tror att vi gör dem en stor björntjänst, tacksamhet lär man sig nog genom att få mindre. Människor mår inte bra av att få tusen paket med mobiltelefoner och läsplattor, här är det föräldraansvar som gäller.

Artikelbild

| Trodde länge på tomten. Mió Evanne slutade tro på tomten ganska sent i livet. "När jag tittar på gamla kort ser jag glimten i ögat ganska långt in på mellanstadiet. Jag hade tron på denna tomte utan balanssinne ganska länge", säger han.

En annan återkommande resa är den till lägenheten i Nice på Franska rivieran. En hjälpsam granne som är skivproducent och språkförbistringar har resulterat i ett minne för livet och poplåt som just nu klättar på franska och grekiska hitlistor.

– Vår granne hjälper oss otroligt mycket med huset och jag och min man har alltid sagt att han ska säga till när han behöver hjälp med att styla en artist. Så när han frågade oss sade vi naturligtvis ja, men någonstans där måste det ha gått fel med språket för när vi kom dit så visade det sig att vi skulle sjunga. Så det var bara på med hörlurarna nu när vi sagt ja, studiotid kostar pengar.

Artikelbild

| Snabbt val. Att välja kläder tog inte längre för Mió Evanne då han skulle svida om och bli Årets jultomte. Tio minuter så var valet klart. Kostym: Norrbottensteaterns ateljé.

Till låten följde även en musikvideo. Glada i hågen iförda badtofflor och t-shirt anlände de båda till inspelningsplatsen, nu skulle de i alla fall hjälpa till med hår och smink till videon.

– För det hade jag ju hört så tydligt på franska. Men det visade sig att vi skulle vara med i videon, jag som aldrig skulle visa mig så enkel. Efteråt sade vi att vi aldrig skulle berätta för våra kompisar, att det måste tigas ihjäl, men det gick ju inte, säger han och skrattar.

Artikelbild

| Förvandlingen. Norrbottensteaterns maskör/perukmakare/frisör, Gemila Löfgren Roberts, visste vad hon gjorde då Mió Evanne blev till jultomte.

Till sist, vem vill du önska en riktigt god jul?

– Till eder alla önskar jag en riktigt god jul. Det har varit oroligt i och med riksdagsvalet vilket bekymrat mig. För att vi ska få en riktigt bra jul måste vi rösta med hjärtat och se till att Sverigedemokraterna inte får in det minsta lilla tipptapp i riksdagen. Vi behöver öppna våra gränser, så att alla får smaka på den här kakan vi i Sverige har ett överflöd av.