Har attesterat sina egna kortfakturor

Pengar har gått till drivmedel, privata resor och inköp. "Jag kände inte till att det bara var en person som attesterade", säger styrelseordföranden.

Luleå kommun skakas av en ny skandal, där en tidigare verksamhetschef på ett kommunalt bolag polisanmälts misstänkt för att ha skott sig själv med verksamhetens pengar.

Luleå kommun skakas av en ny skandal, där en tidigare verksamhetschef på ett kommunalt bolag polisanmälts misstänkt för att ha skott sig själv med verksamhetens pengar.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2019-10-31 12:51

Hur det misstänkta svindleriet kunnat ske, det ska en revisionsrapport svara på om några veckor, enligt ordföranden.

Varför har det inte upptäckts tidigare?

– Ja du, jag tror att om du vill luras eller begå brott så går det alltid. Särskilt om man är vd och inte kontrolleras. Jag undrar, som styrelsemedlem, varför revisionen inte upptäckt något. Vi ser resultaten, men där har man skrivit att det inte funnits något att anmärka på. Det är inte vi i styrelsen som tittar hur det ser ut på kontona, det är vd och revisorer.

Kontrollansvaret låg på revisionsbyrån KPMG, som kommunen har avtal med, och lekmannarevisorer.

Är det inte konstigt att de inte upptäckt detta?

– Ja, det tycker jag. Det tog inte särskilt länge för mig att upptäcka att något inte stod rätt till, så jag är förvånad.

Hur har det kunnat ske?

– Om man tittar på den fördjupande revisonen och vad de kommit fram till är det rätt uppenbart. Men om man inte vet om de här sakerna är det här svårt att upptäcka. Jag vill poängtera att det inte var anledningen till att han fick gå i somras, utan för att vi ville ha ny styrning.

Vilket ansvar har du?

– Som sagt har sakerna som uppdagats varit svåra att upptäcka som ledamot.

Vad gör ni för att det inte ska kunna ske igen?

– Vi förtydligar dokument och attesteringsordningen så att man aldrig attesterar fakturor själv.

Är det vad som har skett?

– Ja, det har kunnat ske. Jag kände inte till att det bara var en person som attesterade. Jag kanske borde ha vetat det, men jag förväntade mig bara att det var så.

Vem har attesterat fakturorna?

– Det är han själv som attesterat. Nu gör vd:n och jag det tillsammans, så det går att göra även om man är få.

Hur har det gått till?

– Har du ett kort kopplat till dig själv som chef kan du så klart handla på det och attestera fakurorna själv. Jag trodde att revisorerna gjorde någon typ av stickkontroller, men det är inte så man har jobbat.

Uppåt en miljon ska ha runnit ut, hur påverkas verksamheten?

– Den kommer inte att påverkas. Vi har träffat och pratat med personalen och de andra berörda och tvärtom har bolaget ganska goda framtidsutsikter.

Hur ska ni få tillbaka pengarna?

– Jag vet faktiskt inte, men om en åklagare tar upp det och kommer fram till ett belopp är det klart att vi försöker få tillbaka det. Vi har i alla fall hävt hans anställningsavtal som sträckte sig till augusti nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!