Ted Gärdestads "Oh vilken härlig dag" ljuder och några män står redo med saxofon. Skolan har varit öppen sedan 23 augusti, men under tisdagseftermiddagen invigdes den. Grundskolan är omgiven av tallar och gården innehåller allt en spännande och rolig skolgård ska innehålla. En ”kompisgunga”, en lagom farlig rutschkana, spindelnätsliknande klätterställningar och andra roliga saker som passar när barnen är små.

– I veckan har det ringt föräldrar som frågar om det finns någon plats. Främst personer som bor i området, säger Louice Stridsman, chef för grundskolan.

Eleverna samlas framför scenen och håller varandra i händerna. Snart ska bandet klippas.

Artikelbild

| Rektor. Äntligen, säger Patricia Norberg, kan den nya skolan börja sitt arbete.

– Det är ni som är huvudpersonerna. Det är för er vi planterat äppelträd, smultron, jordgubbar och rabarber, säger Louice Stridsman i mikrofonen.

– Jag är säker på att ni kommer att ta hand om skolan och göra den ännu finare, fortsätter hon.

Två barn får var sitt äppelträd som ska planteras och sedan gör barnen raketen i takt och hoppar av glädje. Carina Sammeli (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, tar ordet och poängterar att arbetet med att få skolan klar har varit en lång process. Hon frågar publiken hur många som är sju år och många små händer flyger upp i luften.

– När ni föddes fick vi en idé om att det borde finnas en skola på Kronan och sedan dess har vi planerat och tänkt.

Artikelbild

| Roligt. Anton Löfgren tycker det ska bli roligt att börja på den nybyggda skolan.

Bandet klipps och Anton Löfgren var en av de lyckliga som fick stå och hålla.

– Det känns bra att få börja på en ny skola, säger han.

Artikelbild

| Tal. Carina Sammeli (s), Lenita Ericson (s), Louice Stridsman, chef för grundskolan, och Patricia Norberg, rektor, höll tal under invigningen.

Lenita Ericson (S), ordförande för stadsbyggnadsnämnden, säger att den nya skolan passar väl in i stadsdelen.

– Det är så roligt att stadsdelen verkligen börjar ta form och en bärande tanke har varit fokus på miljön och hållbar utveckling.

På scenen talade även hon till barnen och sade då:

– I framtiden kommer det kanske att bo 8000 personer på Kronan, och då är det klart att det ska finnas en skola.

Efter banklippningen blir det fika inomhus. Det luktar nytt om lokalerna och allt står redo för att nötas på. Skolan är utformad efter tanken att undervisningen skall kunna ske på andra platser än bara i klassrummen. En av salarna ser precis ut som en föreläsningssal på universitetet. Ingenstans syns klassiska skolkorridorer som för tankarna till coola gäng och utfrysta.

– Vi har optimerat ytorna, säger Louice Stridsman.

Skolan ska jobba med hållbar utveckling och ledord som delaktighet och demokrati.

Hur tänkte du i rekryteringsprocessen?

– Jag tänkte att lärarna ska bilda ett bra team, men även ha olika kompetenser, säger Patricia Norberg, rektor på skolan.

– Äntligen ska vi få börja, säger hon.

Elina Holmgren Tyskling